tisdag 15 november 2011

FRÅGA: Om du var Aomame, vilken bok hade du valt?

I sista delen av Murakamis 1Q84 gömmer sig vår huvudperson Aomame i en lägenhet och kan inte gå ut. Hon får Prousts På spaning efter den tid som flytt att läsa, det är ju en sådan bok man kan läsa när man sitter inlåst och bara väntar, resonerar Aomame.

Jag har läst den obligatoriska delen om madeleinekakan, men mycket mer har det inte blivit av Proust. Sju romaner till i samma stil känns outhärdligt. Nä, hade jag varit Aomame hade jag valt Joyce Ulysses istället. Den är fortfarande oläst för mig, och jag gillade Dubliners väldigt mycket.

Men, Ulysses är bara dryga 700 sidor lång. En bit kaka jämfört med Prousts mastodontverk. Jag tror dock att jag måste vara uttråkad och ha oändligt mycket tid om jag ska ta mig igenom den, samtidigt som en del av mig verkligen VILL läsa ut den. Ergo: en perfekt bok om man är inlåst och bara väntar.

Så, nästa gång jag sitter inlåst undangömd galna sektmedlemmar som vill döda mig, då plockar jag fram Joyce. Bara så att ni vet.

Vilken bok hade du valt?

1 kommentar:

Lisa sa...

Antagligen samma. Hade t o m med den när jag satt inlåst och hade tråkigt. Kom bara till andra sidan och somnade därefter. Av uttråkhet.
Annars har jag två tjocka feministböcker, Det andra könet, och Ställd, som jag har ägt i evigheter och inte ens öppnat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...