onsdag 16 november 2011

Bokbloggarens ABC

Hittade ett fantastiskt fint bokbloggar-ABC för bokbloggarnoobies hos Bokbabbel.

Lider för egen del både av abibliofobi och missbrukar gärna aka-porr. Jag kommer också använda #boblmaf på min twitter framöver och min husgud är utan tvivel Murakami. Med det nya bokbloggarlingot kan jag nå hur långt som helst känner jag. Nästa sak att ta mig an är utan tvivel unboxing. Håll utkik, snart i en blogg nära dig!

Här kommer ordlistan:

abibliofobi = ”the morbid fear of running out of books to read”. Vanligt förekommande åkomma i bokbloggosfären, botas med ständiga bokköp och biblioteksbesök

aka-porr = akademisk porr, d.v.s allt som har att göra med internatskolor, skoluniformer, universitetsvärlden etc.

avi = papperslapp eller sms som meddelar bokmalen om att det finns ett (bok)paket att uthämta på postkontoret/övrigt uthämtningsställe

beach house-litt = böcker som utspelar sig i ett strandhus, helst på USA:s östkust. Saltstänk, sandiga golv och kanske en relationskris ovanpå det?

boblmaf = Förkortande hashtag på Twitter, står för Bokbloggarmaffian och används ofta när man vill fråga om en viss bok är bra eller om någon är på väg på releasefester etc.

bokbloggarordspråk = klatschiga parafraserande fraser som bokbloggare använder för att motivera bokinköp

bokhamster = människa som tenderar att hamstra på sig en massa böcker även om det finns olästa böcker i hyllan

Bokmässan = det må ordnas andra i Frankfurt, London eller Helsingfors, men när man talar om Bokmässan är det den i Göteborg man menar. The one and only. Ordnas årligen i slutet av september.

DHH = Boken Den hemliga historien (The Secret History) av Donna Tartt. Den bok som lästs och omlästs av flest bokbloggare. Har naturligtvis starka inslag av aka-porr.

förhandspepp = Glädje och förväntan man känner inför en efterlängtad boks utgivning. Kan i värsta fall påbörjas redan ett år innan boken kommer ut.

husgud/-gudinna = författare som skriver Extra Bra, och som gärna har gett ut fler än en bok så att man verkligen kan vara säker på att ha hittat ett guldkorn. Bokmalen har oftast sin husguds samlade produktion i hemmahyllan

hyllvärmare = bok man köpte för pinsamt länge sedan men som stått oläst i bokhyllan sedan dess

klicka hem = köpa via nätbokhandeln

köpstopp = stundvis trendigt tilltag när det från en överfull bokhylla trillat ner en bok i huvudet på en bokbloggare och denne därför högtidligt deklamerar att hon/han inte ska köpa nya böcker på en tid. Förekommer framför allt direkt efter Bokmässan och räcker i medeltal, trots grandios föresatser, en dryg vecka.

rec.ex = recensionsexemplar

slalomläsning = att läsa två eller flera böcker samtidigt, lite här, lite där.

Snabbläsarklubben = en informell klubb som man uppnår medlemsskap i om man läser… tja, över hundra böcker om året kanske?

tegelsten = riktigt tjock bok. Alla har sina egna krav för minimi sidantal, men 450 uppåt är väl någonslags gyllene regel

thud factor = bokens relativa vikt, ett hur högt ”thud” den ger ifrån sig då du släpper ner den på ett bord

unboxing = att packa upp ett bokpaket och dokumentera det med bilder steg för steg

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...