tisdag 1 november 2011

En fårdeckare att tycka om

Jag läste ett inlägg hos Breakfast Book Club om en fårdeckare och blev oerhört sugen på att läsa. Glennkill av Leonie Swann är något så märkligt som en deckare med får i huvudrollen. Vanliga får.

Det är hjärtligt och småputtrigt och en smula spännande när Miss Maple, hjordens smartaste får, tillsammans med Whopple the Whale, minnesfåret, Cloud, det ulligaste fåret och de andra finurliga fåren ska lösa gåtan kring deras mördade herde.

I en fantastisk scen tror sig fåren sakna några i hjorden, men de vet inte vem och eftersom ingen kan räkna längre än till fem, vet de inte hur många de är i vanliga fall heller. Det gör fåren nervösa. Nervositeten botar de med att, ja just det, beta.

Storheten i boken är inte deckarpusslet och inte heller de rara fåren. Istället tycker jag om det sätt som fårens betraktande av människorna blir ett sätt att se på oss själva utifrån, hur märkligt mänskligt beteende egentligen är. På så sätt påminde Glennkill mig om Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (i sig en alldeles FANTASTISK bok).

Blir sugen på att umgås lite med får efter den här boken, och Glennkill är en sådan där gjuten presentbok, en bok att tycka om.

1 kommentar:

klok som en bok sa...

En deckare om får! Blir jag nog nästan tvungen att läsa:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...