Läsupplevelser

Här nedan har jag samlat en lista med mina största läsupplevelser. Det finns mängder av bra böcker, inte alla blir stora läsupplevelser. I läsupplevelsen finns kontexten, bokens sätt att lära mig något nytt där och då utifrån den jag är. En del böcker som jag inte skulle tycka var något särskilt nu, var stora läsupplevelser en gång. Läsupplevelserna här är min litterära historia, i oordning, samlade för att jag ska minnas dem alla. Efterhand som andan faller på kommer jag att skriva lite kort om varje bok på listan.
 1. Nicole Krauss Kärlekens historia
  Kärlekens historia är både rolig, klok och vacker och när jag läste den blev jag varm inifrån och ut. Det är en sådan bok som kan fylla ett tomrum. Bär med mig citat som "Hennes leende var en gåta han ville ägna resten av sitt liv åt att besvara" och tänker att den här boken, den måste alla gilla.
 2. Haruki Murakami Kafka på Stranden
  Efter att jag läst denna, min första Murakami-bok, blev världen aldrig sig lik. Inget Murakami-verk är heller så bra som Kafka på stranden. Tycker så oändligt mycket om sättet Murakami bygger upp den här berättelsen med utgångspunkt i Oidipus-myten. Det är hårresande otäckt emellanåt och berättelsen utmanar mitt sätt att se på världen.
 3. Marcus Grahn Picasso valde också Kristinehamn
  Morgan Larsson  Radhusdisco 
  Mats Jonsson Hey Princess och Mats kamp 
  Det är fint det är med generationsromaner, böcker som förklarar min generation, min uppväxt. Nu ämnar jag samla mig en en hel hög, bunta ihop dem och ge dem till mina barnbarn när jag får sådana. De ska få läsa sig till hur mormor hade det i sin ungdom, minsann. Först ska de få läsa Picasso valde också Kristinehamn kanske Radhusdisco, sedan Hey Princess och Mats kamp. Jag har levt de där kvalen, jag har gjort de där dumheterna, jag har tänkt de där tankarna. Åtminstone några av dem. Marcus, Morgan, Mats och jag, inte så olika faktiskt.
 4. Caroline Ringskog Ferrada-Nolis Naturen handlar om Caroline och hennes bror som jag kände en gång. Christoffer skrev dikter till mig som jag fortfarande har kvar. När han tragiskt omkom i en bilolycka i Skottland fanns bara stor och svart sorg. Det är märkligt att läsa om något jag delvis upplevt i verkligheten ur en annan människas perspektiv, i en roman. Naturen har en alldeles speciell plats i mitt hjärta och är utan tvivel en av mina största läsupplevelser någonsin.
 5. Jag har en ivrig svensklärare att tacka för min kärlek till mer komplex litteratur. När hon stack Fjodor Dostojevskijs Brott och straff i handen på mig och sa: "Jag tycker att du ska läsa den här" blev jag STOLT. Jag ville läsa, ville förstå, ville veta mer. Så jag läste. Och växte. (Är inte till fullo säker på att jag förstått däremot, men det är en annan sak).
 6. Shaun Tan Tales From Outer Suburbia
 7. Gustave Flaubert Madame Bovary
 8. Émile Zola Thérèse Raquin
 9. Hjamlar Söderberg Doktor Glas
 10. Bengt Ohlson Gregorius
 11. Inger Alfvén Elefantens öga
 12. Bengt Ohlson Kolka
 13. John Ajvide Lindqvist Låt den rätte komma in
 14. F Scott Fitzgerald The Great Gatsby
 15. Anna Gavalda Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans
 16. William Shakespeare  MacBeth
 17. Liv Strömquist Prins Charles känsla
 18. Alice Munro För mycket lycka
 19. Ernest Hemingway Den gamle och havet
 20. Mark Haddon Den besynnerliga händelsen med hunden om natten
 21. Per Anders Fogelström Mina drömmars stad
 22. Linda Boström Knausgård Grand Mal
 23. David Lagercrantz Jag är Zlatan
 24. Virginia Andrews Vindsträdgården
 25. George Orwell 1984
 26. Kjersti Annesdatter Skomsvold Ju fortare jag går, desto mindre är jag
 27. Marie Hermanson Mannen under trappan 
 28. Maria Gripe Tordyveln flyger i skymningen
 29. Lena Andersson Majas alfabet
 30. Jandy Nelson Himlen börjar här
 31. Marlene van Niekerk Agaat

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...