onsdag 2 januari 2013

Läsplattan & jag

Under hösten började jag drömma om en läsplatta och valde mellan Kindle, Sony och Letto. I julas blev Sony T2 min. Vill du läsa mer om varför det blev en Sony tillslut kan du läsa det tidigare inlägget Vilken läsplatta ska jag välja?

Efter att ha använt läsplattan i en vecka och läst ut en roman på den är jag både nöjd och besviken. Här nedan har jag sammanfattat mina tankar:

+++
  • Skärmen är mycket läsvänlig, även för personer med rejäl astigmatism som jag.
  • Att låna böcker från biblioteket är enkelt, allt fungerade utan att behöva installera något extra. Smidigast var att göra lånet via datorn och föra över boken till läsplattan via kabel. Plus för det lilla tiduret som markerar hur många dagar det är kvar på bibliotekslånet.
  • Formatet är oväntat behändigt, fantastiskt smidigt att läsa från plattan vid frukostbordet eller i sängen där jag annars brottas med pocketböcker som jämt slår ihop sig.
  • Det är enkelt att markera eller ringa in text direkt på skärmen. Man kan också göra prydliga hundöron och anteckningar medan man läser.
  • Den inbyggda ordboken gör det smidigt att slå upp engelska ord. Jag klickar på ordet och får upp förklaringen. Det finns flera engelska ordböcker att välja bland, såväl amerikanska som engelska. Det finns emellertid ingen svensk ordlista (vilket jag inte heller var direkt i behov av).
  • Enkelt att köpa böcker via datorn (Bokus, Adlibris eller utländska sidor som Amazon) och föra över till plattan via en kabel.

_ _ _
  • Jag gillade tanken på att anteckningarna jag gjorde skulle vara kompatibla med den snygga anteckningsappen Evernote. Sony T2 är visserligen kompatibel med Evernote, men bara på så vis att anteckningar jag gjort i Evernote går att se i plattan, själva anteckningsprogrammet i läsplattan synkas inte mot Evernote. Trist. Anteckningarna jag gjort går i själva läsplattan går emellertid att få över till dator via kabel, så ursprungssyftet är ändock uppnått.
  • Jag tycker att plattan känns lite plastig i knappsatsen, i varje fall om man jämför med en iPad.
  • Att köpa eller låna en bok direkt via plattan är krångligt. Den inbyggda läsplattevänliga butiken Sony Reader har ingen svensk sida och inget imponerande utbud. De svenska e-boksbutikerna som dito eller bokon går att surfa till via plattan, men det är långsamt och svårnavigerat. Samma sak gäller lån via biblioteket. Det är köpa och låna via dator och sedan föra över till plattan via kabel som gäller. Här förstår jag storheten med Kindle, detta att läsplattan är direkt kopplad till Amazons gigantiska urval av e-böcker (men den fungerar ju däremot inget vidare med våra svenska låneböcker) eller för all del Letton som är kopplad till Adlibirs.

Summa summarum är jag väldigt nöjd med min läsplatta. Vi kommer att ha kul ihop. Oväntat härligt är att den är så low-tech. Jag frestas inte att kolla facebook, twittra eller slösurfa mitt i läsningen, Sony T2 är en LÄSplatta och inget annat. Gillar också detta att den kan rymma flera hundra böcker, att jag alltid kan ha en bra bok tillhands i väskan och att batteriet verkar räcka i flera veckor, trots läsning varje dag. Givetvis var jag tvungen att ge den en förvaringsficka så att den skulle trivas bra i sitt nya hem och hålla sig varm och trygg på resor. Jag hittade en fin hos P.A.P.

Vill du läsa mer om Sony T2 kan du göra det på Sonys hemsida eller hos Bokus.

4 kommentarer:

Ingerun sa...

Jag har en Kindle. Väldigt bekväm att läsa på. Mest läser jag opublicerade manus från kompisar eller kurser. - Det funkar den utmärkt på. Jag har lånat på bibblan till den men det skall gå med visst besvär.

Sara sa...

Hej!

Ramlade in på din blogg här på min jakt i läsplattedjungeln, den var större än jag trodde insåg jag när jag väl bestämt mig för att köpa en ;) Har läst fram och tillbaka om olika plattor ett tag nu, och nog ändå kommit fram till att det är en Sony T2 jag vill ha :) Jag vill dock som du gärna ha en vit, och i princip alla välkända webshoppar har den bara i svart.. Så jag undrar helt enkelt vart du fick tag på din? :)

Tack på förhand!
Sara

Josefin sa...

Sara: Jag vet inte var den är köpt. Det var en julklapp, men jag ska fråga maken. Återkommer!

Jan sa...

Bra blogginlägg!

Jag har också köpt en Sony PRS-T2 och är väldigt nöjd. Den är så tunn att ha i jackans innerficka. Ofta sparar jag artiklar jag vill läsa från internet via Evernote och uppdaterar läsplattan via WiFi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...