torsdag 24 januari 2013

Veckans boktips för lärare

Bokomslag #prataomdet (e-bok)I skolan ska det finnas utrymme att prata om viktiga frågor som rör integritet. En bok som onekligen behandlar detta ämne är #prataomdet, sammanställd av Gustav Almestad och Annika Beijbom. I denna lilla bok ryms ett urval av de berättelser som publicerades på twitter, bloggar och tidningar under 2010-2011 och som alla handlade om var gränsen går för vad som är ett sexuellt övergrepp.

På hemsidan prataomdet.se skriver man:
Vi behöver ett språk för sex utan skam, vi behöver fundera kring våra egna och andras gränser. Vi behöver prata om de gränsdragningar, gråzoner och övertramp som förekommer i sexuella situationer. Något ska förändras. Vi ska våga #prataomdet.
Johanna Koljonen inleder antologin med att berätta om killen som struntade i kondomen, fastän de varit överens om att den skulle användas. Hon beskriver hur hon blev arg, men också att hon kände att hon fick skylla sig själv. Hon hade ju känt lust.

Det är sorglig och smärtsam läsning i #prataomdet, men kanske kan den också vara trösterik - det finns andra som varit med om samma sak som du. Framförallt kan berättelserna vara ett utmärkt diskussionsunderlag. I rätt forum, förstås. Kanske kan de här korta, verklighetsnära berättelserna ge en ny infallsvinkel i genusdiskussioner eller sexualundervisning på våra (gymnasie)skolor. En viktig bok är det iallafall.

Förlag: Kalla Kulor Förlag
Köp den, exempelvis via Dito eller Adlibris

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Veckans boktips för lärare: Som bloggambassadör för Bokmässan 2013 har jag fokus på litteratur för lärare. Varje vecka delar jag med mig av mina bästa tips i något som jag (föga originellt) kallar Veckans boktips för lärare. Har du ett tips jag borde ta del av eller om vill läsa vad andra rekommenderar, klicka dig vidare till gruppen Litteratur för lärare på Bokmässans community, eller lämna en kommentar här nedanför.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...