onsdag 14 september 2011

Bara 923 kvar

Peter Boxall har tillsammans med internationellt erkända litteraturkritiker och författare listat 1001 böcker att läsa innan du dör, böcker som tillsammans ska lära oss att uppskatta och förstå det skrivna ordet. Boken finns att köpa och heter då 1001 Books You Must Read Before You Die och innehåller listan med böckerna samt en beskrivning om det inflytande varje bok haft. Det finns givetvis också en hemsida med böckerna listade tillsammans med läsarkommenterer.

Jag är en nyfiken karaktär. Jag ville VETA. Hur många av de 1001 fantastiska böckerna hade jag läst? Över hundra hade varit kreddigt, men jag landade på 78. Det känns lite B, jag är ju trots allt svensklärare.Vill du se vilka det var, eller kanske se hur många du har läst kan du se listan här. Hade kanske hoppats på att min kärlek till antika verk skulle ha gett större utdelning, så här i retrospekt hade det varit klokare att plöja J.M Coetzees samtliga verk, åtminstone om man får tro Boxall.

Bland svenskarna på listan fann jag August Strindberg och Selma Lagerlöf och till min store glädje fanns Tove Janssons Sommarboken också med på listan tillsammans med flera av mina absoluta favoriter som Kafka på stranden och Berättelsen om Pi. Jag tror att han har koll, Boxall. Kanske ska jag lova att läsa en bok från listan varje år, men eftersom jag är usel på att hålla den typen av löften tror jag att jag istället ska deklarera att min ambition är att återkomma till listan för att få inspiration till läsning. Siri Hustvedts Vad jag älskade och Paolo Coelhos Veronika bestämmer sig för att dö finns exempelvis redan i min bokhylla, så det är  ju bara att sätta igång och läsa.

4 kommentarer:

Maja sa...

Inspiration och ångest på samma gång. Jag har en del kvar på listan om man säger så... Bara 980 stycken.

Josefin sa...

Hade du någon som jag inte hade? Alltid roligt med ett bra tips!

Maja sa...

Jag gillar ju Ernest Hemingways språk, bara ta en bok! (A moveable feast var väl inte med, men det borde den vara.)
Dorian Gay's porträtt av Oscar Wilde.
Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márques.
Och så gillar jag Things Fall Apart av Chinua Achebe för att den är så annorlunda.

Josefin sa...

Fantastiska tips! Hade jag inte varit pank hade jag shoppat loss direkt. Men det finns ju bibblan, of course. Mycket sugen på Things Fall Apart, ska nog börja där.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...