I helgen var jag på en fest som hölls i ett föräldrahem, i en villa utanför stan. Bokhyllan i vardagsrummet kändes hemtrevligt bekant, faktum är att böckerna i den kändes igen inte bara från mina föräldrars bokhylla, utan också de flesta föräldrars bokhyllor från tiden då det begav sig. De gröna Bra Böckers lexikon fanns givetvis där, banden med världshistoria likaså, storsäljaren Inte utan min dotter hittade jag relativt omgående och så förstås, Clownen Jac.
Jag känner ingen som läst Hjalmar Bergmans Clownen Jac. Ändå finns den i så gott som vartenda fyrtiotalisthem; jag har sett den i Södra Sandby, i Veberöd och Danderyd. Det där med att rensa ut, feng shui och effektiv förvaring verkar inte vara den generationens kopp te riktigt. Att ha många böcker och leta efter fakta i lexikon verkar däremot vara det.
Fastän det kliar i fingrarna efter att åka hem till mina föräldrars bokhylla och rensa bland oläst litteratur inser jag att dagens kids växer upp utan Clownen Jac och gröna Bra böckers lexikon och någonting i den tanken känns en lite gnutta sorgligt.
3 kommentarer:
Lite äldre än du är jag. Hos mina föräldrar var det Nordisk familjebok. Själv hade jag några år en komplett Encyclopedia Brittanica. Självklart har jag inte själv läst Clownen Jac, men min lärare läste den som högläsning för klassen - awesome! På tal om rensa ut och feng shui tror jag att ekorrar finns i alla generationer. Föremålen varierar dock.
Jag kanske ska damma av Clownen Jac, alltså? Intressant! Undrar vad mina ungdomar i skolan skulle säga om högläsning?
Jag har läst Clownwn Jac, av just den anledningen att den finns i alla bokhyllor (och faktiskt just den versionen du spanade in i helgen). Jag kommer inte riktigt ihåg hela storyn mer än att jag inte tyckte att den var särskilt bra.
Skicka en kommentar