lördag 16 mars 2013

Psykologer läser Var det bra så?

I torsdags 14/3 var det återigen dags för Psykologer läser böcker på Kulturhuset. Denna gång hade psykologen och författaren Jenny Jägerfeld satt tänderna i Lena Anderssons Var det bra så? tillsammans med psykoterapeuten och sexologen Linn Heed Ackerfeldt.

Var det bra så? handlar om Lotta Svensson och hennes klasskamrater som växer upp i den fiktiva förorten Stensby under 70- och 80-talet. Den sociala hackordningen på skolan är stenhård, alla vet vem som är populär och vem som inte är det. Ett verbalt, socialt och till och med fysiskt krig utkämpas mellan klasskamraterna, allt för att förstärka den egna positionen eller för att inte hamna lägre än vad man redan befinner sig.

Förutom högläsning med inlevelse bjöd psykologerna på intressanta diskussioner om innaför- och utanförskap, ensamhet och psykologisk överlevnad. Heed Ackerfeldt menade att man kan läsa Var det bra så? som en studie i försvarsmekanismer och beskrev förnekande, intellektualiserande och kompensation med hjälp av exempel från boken. Jag antecknade givetvis flitigt under hela genomgången. Var det bra så? är utan tvivel en bok att använda i psykologiundervisningen.  

Eftersom Var det bra så? till stor del utspelar sig i skolmiljö kom vi att diskutera denna i det gemensamma samtalet efter psykologernas genomgång. Jägerfeld menade att arbetet som skolpsykolog ofta kunde kännas som att sätta ett litet plåster på ett stort blödande sår, att de strukturella problemen ofta är en viktig del av individens problem, precis som i Lotta Svenssons fall. 

Jag undrade om Jägerfeld och Heed Ackerfeldt, i egenskap av psykologer som arbetar med unga människor, kunde se något vi i skolan kunde förändra på strukturell nivå. Jägerfeld betonade då vikten av att inte ha för många elever i varje klass, något hon tidigare också skrivit om i Modern Psykologi. Hon uttryckte också en frustration över att politiker och andra makthavare sällan verkar ta hänsyn till de forskningsrön som presenteras runt psykisk hälsa i skolan. Heed Ackerfeldt betonade hur ett samtal (som det mellan Lotta och SYO-konsulenten) kan göra stor skillnad i en människas liv.

Psykologer läser böcker sker i samarbete med tidningen Modern Psykologi och Psykologförbundet. Vid det här tillfället samarbetade man även med Stockholm läser. Vill du hålla koll på vilka böcker psykologerna läst eller när de ses härnäst är det bara att trycka gilla på deras facebooksida. Nästkommande böcker på tur att diskuteras är Cirkeln, Eld och Zlatan-biografin. Kommer ni, eller?

6 kommentarer:

Boktjuven Ingerun sa...

Jamen, vilken kul+intressant grej! Jag fb-gillade direkt.

Mrs Book Pond sa...

Cool grej. Synd, som vanligt, att man inte bor i Stockholm ;)

Josefin sa...

Ingerun och Mrs Book Pond: Sthlm är bara en tågresa bort. Kom hit, vettja!

Sincerely Johanna sa...

Behöver jag ha läst böckerna för att ha någon behållning av dessa träffar?

Josefin sa...

Det är ju såklart extra bra om du läst böckerna, men jag lyssnade på Psykologer läser En dåres försvarstal med stor behållning utan att ha läst boken. Då diskuterades bland annat om Siri och August borde gått i parterapi eller ej - KUL.

Unknown sa...

Spännande, det är ju något som vi alla kan relatera till, även om skolan var inte på precis samma sätt som i boken. Tack för tipset!

Alexander, Psykolog Stockholm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...