onsdag 27 februari 2013

Anna Karenina: varning för moppemustasch

"Alla lyckliga familjer liknar varandra, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt särskilda sätt.” 
Anna Karenina är en av världens mest lästa böcker. Jag har inte läst den, men jag har den i hyllan. Den är tjock. Nu har den filmatiserats ånyo och jag tog mig friheten att se den, fastän jag inte läst. Det var en teatralisk film med Keira Knightly, Aaron Tyler-Johnson och Jude Law i huvudrollerna. Kostymdrama.

Diskussionen om huruvida filmen gör boken rättvisa överlåter jag åt någon annan, men detta att äntligen ha koll på hur Anna Karenina slutar och vad som leder dit, samt översiktskoll på karaktärerna känns förträffligt. En sak som gnager i mig så här i efterhand är dock:

Varför skulle Vronskij tvunget ha en gles moppemustasch i filmen? (Kolla IMDb för bilder). Den var faktiskt otäck. Mest hemskt var scenen då Anna liksom slickar lite erotiskt på mustaschen. Hu! Utan omsvep vill jag deklarera: Det var horribelt.

Eventuellt är min bild av Vronskij för evigt förknippad med en gles mustasch och jag riskerar att, om jag väl läser Anna Karenina, se Knightly och Tyler-Johnson i min inre film istället för de karaktärer jag skulle skapat med min egen fantasi. Så högt är alltså priset för översiktskoll.

4 kommentarer:

Ingerun sa...

Haha! Ja, det är en sorglig historia och feministisk för sin tid tycker jag. I och med att historien beskrivs från hennes synvinkel så ser man ju hur orättvis det blir.

Ingerun sa...

Glömde beklaga det med moppemustaschen! Anmäla den till filmcensur?

Sincerely Johanna sa...

Jag har just läst Igelkottens elegans och i den refereras det till Anna Karenina i parti och minut. Jag har sett den som teaterförställning för något år sedan men blir sugen på att se filmen för boken ids jag inte med just nu. Ska dock försöka tänka bort mustaschen :-)

Josefin sa...

Ingerun: Ja, jag känner mig mer sugen på att läsa den nu, när jag förstår hur komplex och modern för sin tid den är.

Johanna: Gör ditt bästa. Det kommer att bli svårt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...