torsdag 7 juni 2012

Ett oduktigt bokbloggarmanifest

Jag har kommit på att jag inte vill vara så förbaskat duktig. Eller, kommit på och kommit på, jag har väl egentligen vetat ganska länge att jag borde skrämma den duktiga flickan på flykten om jag ska trivas. Och trivas vill man (läs: jag). I bästa oduktiga Doppler-anda har jag därför brutalt slaktat alla läsutmaningar jag var med i, raderat min 1001-böcker-att-läsa-lista som tidigare fanns här på bloggen och ser fram emot att även i fortsättningen läsa för att jag vill, inte för att jag måste. FABULERAT är och förblir min läsdagbok där jag skriver för att jag tycker att det är roligt. När jag tycker att det är roligt. För att göra denna oduktighetscermoni lite mer högtidlig har jag gjort en punktlista, ett manifest om du så vill. Manifestet är mitt sätt att påminna mig själv om varför jag egentligen bokbloggar, så att jag inte går vilse och fastnar i duktighetsträsket. Det är för mycket av jagharintehunnitläsaalltjagvill, kollainhurmångaböckerjaglästedennamånaden och jagmåsteskrivaettinläggvarjedagfördetharjagalltidgjort i bokbloggarvärlden för att det ska vara nyttigt för duktighetsjunkies som mig, det kan jag konstatera.


Jag bokbloggar eftersom:
  1. När jag recenserar en bok bearbetar jag det jag läst, skrivandet blir ett sätt att reflektera och bearbeta det lästa. Det finns tid och plats för mina tankar, det är fint.
  2. Här kan jag enkelt gå tillbaka till det jag skrivit och läst, hitta inspiration och få översikt.
  3. Det är trivsamt att samla alla bokdrömmar och litterära tankar på ett ställe, på sätt och vis blir bloggen min dagbok genom litterära glasögon.
  4. Genom att göra läsdagboken offentlig blir boktankarna levande. Sedan jag börjat bokblogga har jag haft väldigt många fler roliga och givande litterära samtal, både med bekanta IRL och med andra bokbloggare. Det är väldigt, väldigt kul. Ungefär så kul det kan bli om man är bokmupp.
  5. Det är så himla trevligt att få överraskningsbokpaket på posten från trevliga bokförlag. (Okej, jag erkänner, det här var en ytlig, materialistisk punkt som kanske inte harmonierade så väl med de andra fyra, men den oduktiga sanningen får råda denna dag. Jag är väldigt svag för bokpaket).


2 kommentarer:

Evalinn sa...

Uppfriskande! :-D

Josefin sa...

Vad roligt att du tycker det!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...