torsdag 12 januari 2012

Yacoubians hus

Jag river av boktolvor i en rasande takt. Först var det Paulo Coelho och nu Alaa al-Aswany. Medan Coelho var en kväljande upplevelse så gav al-Aswany mersmak. På pendeltågsresorna den här veckan har Yacoubians hus fått följa med, en intressant berättelse något utanför min komfortzon (främmande kultur!). Kanske också givande just därför.

I Yacoubians hus får vi följa några av människorna i 90-talets Egypten, där det moderna Egypten växer fram. Karaktärerna är allesammans hyresgäster i Yacoubians hus, en gång en ståtlig byggnad i europeisk stil, numera en skamfilad rest av det som en gång var. Tillsammans bildar människorna ett porträtt av de motsättningar som finns i det egyptiska samhället: Pojken som vägras inträde till polishögskolan på grund av sin fars fattiga bakgrund och då istället väljer muslimsk fundamentalism; Den homosexuelle mannen som söker efter kärlek men möts med förakt; Flickan som är villig att prostituera sig för att slippa fattigdom; Den gamle mannen som verkar ensam kvar att minnas det europeiska Egypten. Mutorna, det sexuella förtrycket och de religiösa motsättningarna finns hela tiden närvarande.

Alaa al-Aswany lyckas göra karaktärerna och miljöerna levande, och jag får vandra runt bland Kairos gator, känna dofter och höra stadens ljud. De parallella berättelserna om hyresgästerna i Yacoubians hus är mer en aptitretare än en hel måltid och när berättelsen är slut vill jag vet mer om Egypten, om Kairo. Hur en galabiyya ser ut, det har jag emellertid redan kollat upp.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kanske borde ge denna ett försök. Den har stått i bokhylla ett tag, men jag har inte blivit riktigt sugen...

Anna sa...

Lagom att gå vidare med Nawal el Saadawi då.

Josefin sa...

Whoa, whoa Anna, sakta i backarna! Jag är inte riktigt mogen för flera böcker om främmande kulturer på raken. Tänk om jag gillar det? Då skulle jag ju behöva omdefiniera hela min boksmak, min läsaridentitet. Det blir för mycket på en gång. Nä nu måste jag läsa en svensk relationsroman, så att allt känns tryggt och vanligt igen.

Anna sa...

Det goda inom dig kanske passar som mellanspel då innan Nawal eller Assia Djebar :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...