tisdag 26 februari 2013

Creative Commons-skola för bokbloggare

Fellow bokbloggare!

Books av Joe Schlabotnik (by)
Efter att ha pysslat lite med Creative Commons och Flickr tänkte jag att fler borde få veta hur smart man kan använda andras bilder utan att kränka upphovsrätten och dela sina egna så att de får användas av andra. Vi bokbloggare är ett trevligt gäng, eller hur?

Dina foton du lagt upp på nätet via Instagram eller Flickr kan du dela under en Creative Commons-licens. På så vis kan andra använda dem. Det fina är också att du kan använda bilder på din blogg som andra tagit om du bara följer licensen. Att använda en CC-licens är enkelt. Kolla in filmen nedan hur man gör, om du vill veta mer.


I min fotoström på Flickr (Fabulerat) finns bilder från min vardag. I huvudsak föreställer de bokomslag, gatukonst och Stockholm. Bilderna jag tagit får du använda och redigera för ickekommersiella syften om du hänvisar till att det är jag som tagit dem. De delas enligt licensen by nc sa.

För att ger ett litet smakprov på allt fint som finns att använda via Flickr och Creative Commons kan du gå in här för att se bilder på böcker som du får använd på din blogg om du vill eller här för att kolla på gatukonst.


Över och ut,
Josefin

6 kommentarer:

alekzisonfire sa...

Bra grej! Ska försöka sätta mig in i detta mer.

Josefin sa...

Ja, visst är det? Sätt igång, bara!

Janina Kastevik sa...

Bra inlägg! Jag använder alltid creative commons-material om jag lägger ut andras bilder på bloggen. Att "sno" bilder är inte ett alternativ eftersom jag är jurist.

Om fler visste hur enkelt det är att använda tillåtna bilder skulle nog det otillåtna användandet minska.

En sak som jag dock tycker är väldigt dum och knepig är att det inte är tillåtet att fotografera av andras illustrationer (exempelvis i bilderböcker) och lägga ut på bloggen. Det gör att det är svårt att vara tydlig och ge bra exempel när jag skriver bilderboksrecensioner.

Boktjuven Ingerun sa...

Vilket bra tips! Hälsningar en som känner sig lite skyldig. Med rätta.

Josefin sa...

Ja, visst är det fiffigt med Creative Commons?

Intressant det du skriver om att fotografera illustrationer, det visste jag inte att jag inte fick. Och det är klart att det ställer till det när vi vill vara tydliga, men förhoppningsvis är det för en bra sak ändå.

Josefin sa...

Inte fota av illustrationer i en bok, men hur är det med att lägga ut bilder av bokomslag? Det är ganska vanligt förekommande här och där bland bokbloggerz har jag märkt...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...