söndag 21 oktober 2012

Vilken läsplatta ska jag välja?

Jag behöver en läsplatta! Det finns en poäng med e-böcker, allt annat är ljug har jag märkt. Ibland vill jag kunna låna en e-bok smidigt från biblioteket och med en bra läsplatta kan jag göra anteckningar och slå upp svåra ord medan jag läser, framförallt när jag läser på engelska. Månadens bokcirkelbok är The Daylight Gate av Jeanette Winterson. Efter hårt och ivrigt arbete med lexikon bredvid boken kände jag att jag är redo för läsplattan nu. Med lite tur kanske jag med en läsplatta blir motiverad att läsa mer på engelska också.

Nu återstår emellertid frågan: Vilken läsplatta ska jag välja? Det verkar vara en djungel där ute.

Förut trodde jag att jag behövde en iPad, men det var inte sant (även om det tar emot att säga det). Mitt suspekta synfel gör att jag behöver något snällare mot ögonen, en riktig läsplatta alltså. Jag har läst ett gammalt test på Råd och Rön och om läsplattor på Elibs blogg, alltså bibliotekets blogg om e-böcker och kommit fram till att jag vill ha Sony PRST1BC eller en SonyPRS-T2. Den internationella storsäljaren Kindle (Amazons platta) verkar exempelvis inte vidare smidig med bibliotekets e-böcker, eftersom de måste konverteras till ett annat filformat innan de går att läsa i Kindeln. Adlibris läsplatta Letto verkar i och för sig bra, men har bara svensk ordbok.

Sonys läsplattor verkar uppfylla följande av intresse för mig:
  • Pappersliknande skärm - läsvänligt
  • Fungerar med bibliotekets e-böcker ePub och pdf-filer
  • Engelsk ordbok är inbyggd
  • Går att koppla upp mot wifi för snabb nedladdning av böcker
  • Någorlunda billig (runt 1200 riksdaler)
  • Det går att göra anteckningar (i PRS-T2 kan de dessutom synkas med Evernote och sparas över till dator, det verkar smart)
  • Peksskärm
Eftersom det är min bröllopsdag och födelsedag och jul väldigt snart säger jag så här: vit eller svart är finast. Vit allra mest så.

Är det någon som har ett annat tips eller ska jag slå till på en Sony?

UPPDATERING: Det blev en Sony T2 tillslut. Vill du läsa vad jag tyckte om den, kan du läsa det här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, jag försökte kommentera det här inlägget tidigare, men då försvann min kommentar bara. Mysko. I alla fall.

Kör på en Sony du! Jag har själv en Letto (av första generationen) och den stora nackdelen med den är att den har lite väl lång svarstid. Sen är det också synd att den inte har WiFi, men det är ju kutym på alla plattor nu. Däremot älskar jag skärmen, det är ruskigt behagligt att läsa på den. Kindlen kan ju som sagt ställa till med en del besvär när du vill låna böcker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...