torsdag 4 oktober 2012

Nobelpriskuriosa jag lärt mig av Kristina Lugn

Kristina Lugn, vilken fantastisk kvinna! Med oväntad humor berättade Lugn om Akademiens arbete och om Nobelpriset i litteratur på Nobelmuseum i onsdags, dit jag var bjuden i egenskap av svensklärare (ett yrke vilket Lugn hyllade, för övrigt). Följande lärde jag mig:

  • Varje ledamot i Svenska Akademien får lov att köpa böcker för 200 000(!) om året.
  • Trots bokbidraget är det dyrt att vara med i Akademien. Ledamöterna får 120 kr/sammanträde och det gör ingen rik, precis. Till det kommer, enligt Kristina Lugn, att en dyr klänning måste köpas in till Nobelfesten varje år. Det är alltså tufft att vara ledamot.
  • Lex Pearl Buck innebär att en kandidat måste nomineras två gånger för att kunna få priset. Pearl Buck fick priset efter endast en nominering och efteråt ångrade man sig. Förutom att Akademiens medlemmar kan nominera kandidater till priset kan bland annat också tidigare pristagare och en del universitet nominera.
  • Alla ledamöterna i Svenska Akademien tilltalar varandra med titlar så som "Fru Lugn" eller "Ständige sekreteraren", det är inskrivet i stadgarna att ledamöterna inte får dua varandra.
  • Som akademiledamot har du förmånen att ha tillgång till en egen livmedikus som du delar med de andra ledamöterna samt kungen. Du har också tillgång till egen chaufför med limousine om du behöver åka någonstans i Akademiens tjänst.
  • Inför att en pristagare ska utses skriver samtliga ledamöter en essä om varje kandidat som nomineras (fem per ledamot). Essäerna är sedan hemliga i femtio år. 2011 kunde man ta del av de essäer som vittnar om att Tolkien var nära att få nobelpriset i litteratur 1961.

Vem får litteraturpriset i år, tro?

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...