lördag 13 oktober 2012

En tid för mirakel

 
I En tid för mirakel skriven av Karen Thompson Walker stannar jordens rotation av och dygnen blir längre och längre. De första förändringarna är små, men långsamt ändras världen runt elvaåriga Julia som är bokens huvudperson; fåglar dör, strandade valar flyter upp på Kaliforniens stränder och fler och fler människor känner yrsel och tappar balansen. Katastrofen är tyst, tvetydig och långsamt framskridande.

"Senare skulle jag uppfatta de där första dagarna som den tid när vi som art lärde oss att vi hade bekymrat oss över fel saker: hålet i ozonlagret, de smältande polerna, West Nile-febern och svininfluensen och mördarbina. Men jag förmodar att det aldrig är det som man oroar sig för som till sist verkligen inträffar. De verkliga katastroferna är alltid annorlunda - oanade, omöjliga att förbereda sig inför, okända" (s. 35).

Thompson Walkers roman är storslagen. Till skillnad från de undergångsfilmer vi sett på tv finns det en verklig trovärdighet i hur karaktärerna och naturkatastrofen skildras i En tid för mirakel. Karen Thompson Walker har lyckats fånga det djupt mänskliga i sina karaktärer. Människorna flaxar inte kring skrikande i panik utan fortsätter hoppas, älska, bråka och förtvivla. Må så vara att dystopier är en favoritgenre, men det här är romankonst när den är som bäst. Vad ska vi ha romanen till om inte att skildra sannolika händelser som inte har hänt? Berättartekniskt är det genialiskt att låta Julia berätta om en förfluten tid, jag är fram till slutet osäker på vad som hänt den vuxna Julia och vår jord.

En tid för mirakel är en läsupplevelse, en roman att tänka mycket på och bära med sig i hjärtat. På sätt och vis är att läsa boken som att få ett extraliv när man trodde att det var kört. När boken var utläst tassade jag försiktigt in på dotterns rum och snusade henne på kinden medan hon sov. 

Tack Karen Thompson Walker för mitt extraliv, jag lovar att vårda det ömt.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...