måndag 13 maj 2013

Människoätande människor i Märsta


Många är de som tipsat mig om Människoätande människor i Märsta av Aase Berg, speciellt när jag sagt att jag tycker väldigt mycket om Gunnar Ardelius korta, poetiska och fragmentariska romaner.   

JA, Människoätande människor i Märsta var något alldeles speciellt, och JA, den var kort, poetisk och fragmentarisk. Men medan jag känner stor sympati med Ardelius karaktärer känner jag avsky för Bergs, Människoätande människor i Märsta är en roman som skaver.

Bokens jag, Tove, är sexton år och vill inte hoppa på de vuxnas jobbtåg. Hon vill hångla med en snygg kille, bli av med oskulden, bli full, bli bekräftad, vara någon. Hon drar sig inte för att mobba andra för att få mer plats själv.
Hon är så underlägsen
så mumlig och fumlig
att vi bara måste
få henne att rycka upp sig,
bara måste
förvilda oss
gyttra ihop oss
kravla runt henne
med väsande tentakler
och viska sidenmjukt:

"Försöker du smöra, Elin?"
"Du har så skum dialekt, Elin!"
"Varför är du så osäker, Elin?"
Jag får ont i magen när jag läser Människoätande människor i Märsta. Den nakna, obarmhärtiga tonårstiden ligger blottad i Aase Bergs ord. Friktionen, ångesten, ensamheten - allt förkroppsligas i Toves strävanden. Det här är långt ifrån en lättsmält ungdomsskildring och jag älskar kontrasten mellan det poetiska språket och det skavande innehållet. 

I jämförelse med Sonya Sones En sån där vidrig bok där mamman dör som också är en slags prosadikt, är Människoätande människor i Märsta skickligare berättad. Det finns ett större innehållsdjup och bättre språk i Bergs roman, medan tonen är råare och kantigare än hos Ardelius. Och som vanligt när jag läst en riktigt bra bok förundras jag över författarens skicklighet att klä mänskliga drivkrafter i ord.

Människoätande människor i Märsta är måsteläsning, även om den är ett slag i magen.

Utgivningsår: 2009
Förlag: Natur & Kultur
Köp den, exempelvis via Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

Sincerely Johanna sa...

Hejsan! Jag har utmanat dig i en TAG.
http://sincerelyjohanna.blogspot.se/2013/05/tegtelstensutmaning.html

Hoppas du vill hänga på.

Janina Kastevik sa...

Intressant recension. Har inte läst, men blir nu nyfiken. Har lite svårt för Aase Bergs åsikter i vissa frågor dock, så det kan hända att jag kommer att vara initialt skeptisk.

Josefin sa...

Lyckligtvis (?) vet jag väldigt lite om Aase Berg, ska helt klart läsa på mer nu, av ren nyfikenhet.

Unknown sa...

Vad skönt att se att någon äntligen är kritisk till mobbarmentaliteten i boken. Jag kände också stor motvilja och undrar varför ingen av recensionerna jag sett överhuvudtaget problematiserar den.
Catharina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...