tisdag 18 oktober 2011

Tematrio: Augustprisvinnare

Lyrans tematrio denna vecka handlar om Augustprisvinnare vi läst eller vill läsa. För egen del gillar jag Augustpriset. Det är ett bra pris, bra romaner ringas in och får beröm. En och annan missas, men livet är hårt och orättvist. Även i bokbranschen.

Den allra första Augustprisvinnare jag läste var Aprilhäxan av Majgull Axelsson. Jag minns att jag sträckläste den i baksätet på mina föräldrars bil på väg på semester och att den var den första bok jag läst som vunnit ett pris. Jag minns att det fick mig att känna mig klipsk.

Den bästa Augustprisvinnaren jag läst, so far, är Bengt Ohlssons Gregorius. Det finns så mycket att säga om denna otroliga roman. Men att göra Söderbergs avskyvärde pastor till en älskvärd man är stort. Och Bengt Ohlsson har SPRÅKET. Även denna sträckläste jag faktiskt under en bilfärd (fastän jag blir oerhört åksjuk). Den gången till Åre i smällkalla vintern.

Nästa Augustprisvinnare som står på tur att bli läst är Spill: en damroman av Sigrid Combüchen. Faktum är att jag ska hämta den på biblioteket imorgon. Har emellertid inga planer på att läsa denna i bil. Inga alls.

2 kommentarer:

Lisa sa...

Åh, Spill! Jag älskar!

Josefin sa...

Gör du? Vad fint! Nu känner jag stor läspepp.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...