torsdag 3 januari 2013

Läsutmaningarna jag aktivt ratar 2013

I bokbloggosfären finns det ett antal läsutmaningar att ta sig an under det nya året för den som känner suget. Enligt O har sin årliga Boktolva, där du ska lista tolv författare du vill läsa något av under året. Hon har också en Augustprisutmaning i januari. Bokföring enligt Monika föreslår att du listar de tio böcker du allra helst vill läsa i en Top Ten Tuesday. Tillsammans med Ord och inga visor kan du läsa Tusen och en natt och på Malins bokblogg kan du hänga med på en författarfemma, om du vill. Bokdivisionen utmanar sig själv genom att läsa alla sju böckerna om Harry Potter på engelska.

Med risk för att framstå som en riktig tråkmåns: JAG VILL INTE LÄSUTMANAS ALLS. Läsning är LUST och med varje tvång minskar läsglädjen. Läsningen ackompanjerar livet, jag väljer böcker efter sinnesstämning. Att lista vilka böcker som ska läsas skulle således vara att gissa hur året skulle bli. Det har jag inte lust med.

När det gäller gamla hyllvärmare (som ofta figurerar i läsutmaningar) har jag mitt eget sätt att väcka intresse för dem - att möblera om i bokhyllan. Att ställa nya böcker bredvid varandra gör dem, konstigt nog, mer intressanta att läsa. Böcker som samlat damm länge ger jag bort, så att jag ska slippa se dem. Givetvis har jag en lista över boktips för att veta vad jag ska välja när det är dags för en ny bok. Jag kallar den min önskelista.

Jag ser fram emot ett läsutmaningsfritt 2013. Kommentarer på det?

13 kommentarer:

Ingerun sa...

Jag vägrar också utmana mig när det gäller läsning! Verkar trist. :)

Monika sa...

Vi är ju alla olika och personligen så kan jag inte se att det ena utesluter det andra. I de utmaningar jag är med i så väljer jag ju böcker som jag vill läsa. Någon gång under året vet jag att jag kommer att ha lust att läsa dem.

Det viktiga är nog att man gör som det passar en själv. Om man tycker att det ligger någon form av tävling/tvång i utmaningarna så ska man ju så klart inte anta dem. Om man inte vill :)

Josefin sa...

Ett mycket diplomatiskt svar, Monika. Du har inga prestationsdemoner att brottas med när det gäller läsning, det är tydligt. Själv känner jag den duktiga flickan slå sig för bröstet så fort jag börjar lista saker att göra, också om det är en gillar-att-läsa-lista. Och den duktiga flickan är jag väldigt trött på; hon är bara dryg.

Monika sa...

Jag har alltid gillat att-göra listor, det är ett nästan 100%-igt sätt för mig att få saker gjorda. Har jag skrivit det på en lista så gör jag det :) Det underliga är att jag fortfarande går på det efter alla dessa år.

Jag vet inte om mitt svar var så diplomatiskt, i alla fall var det inte menat så. Jag tror fullt och fast på att människor är olika och att det som passar den ena inte alls passar den andra :)

Läsning ska inte vara en prestation, det är något man ska göra helt och hållet för sin egen skull.

Marie (Underbara Böcker) sa...

Jag känner lite som du. Blir bara stressad av alla läsutmaningar som man kan följa. Hade boktolva och lite annat för mig förra året och det tog emot att plocka upp de böckerna trots att jag ville läsa dem. Så i år skippar jag utmaningarna nästan helt.=)


Anonym sa...

Jag gillar utmaningar av samma skäl som du ogillar dem - de skapar läslust hos mig!
Det bästa med utmaningarna var att de fick mig att gå utanför min bekvämlighetszon, de fick mig att läsa böcker som jag kanske inte läst annars och som jag gillade.
Din metod för hyllvärmare funkar inte på mig, den har jag provat;-)
Men det bästa är väl att man kan välja den metod som passar en själv bäst:-)

Boel sa...

Jag instämmer med Lotten. De utmaningar jag hoppat på har skapat läslust. Och får mig upptäcka böcker utanför min bekvämlighetszon. Jag upptäckte serier/grafiska romaner tack vare Eli läser och skrivers serieutmaning i höstas. Vad gäller hyllvärmare hantrar jag dem som alla andra böcker...läser dem när jag har lust!

Anonym sa...

Nu har jag hittat till din blogg genom Bokmässan, alltid kul med nya bloggar.
Jag har inte medverkat i utmaning innan men i år ville jag..
Mia

enligt O sa...

Får man vara Bloggambassadör då? ;) Nej vet du, hemligheten är att listorna är roliga, att sedan läsa är underordnat. Eller så fixar du egna utmaningar gällande sådant du ändå tänker läsa just nu, typ august... Håller också med Lotten om att det ganska ofta väcker läslust, eller så skiter man helt enkelt i det. Jag tror att det funkar också.

Anonym sa...

Jag håller med om att själva listskapandet är den del av tjusningen! Fast i min HP-utmaning så signade jag mig bara för en redan skapad lista (som iofs inte hade kunnat se så värst annorlunda ut!)Jag tror min duktiga flicka gillar när jag sätter upp ett mål och lyckas med det. Hon har dessutom blivit så stor att hon rycker på axlarna när hon misslyckas och tänker ja, ja, bättre lycka nästa gång!

Josefin sa...

Kloka, fina bokbloggare är ni allt. Köper det där med njutningen i att göra listor. OM jag inte hade haft så förbaskat många prestationsdemoner som piskade på mig att följa listor slaviskt, skulle jag också göra sådana jämt. Inte rikttigt på axelryckarsatidet än, alltså. Men det är ju förstås härligt att många hittar läslust i utmaningarna. Själv hittade jag läslust i "En man som heter Ove" idag. Så kan det också gå.

Anna sa...

Var och en blir salig på sin fason! Jag gillar att stretcha mina gränser lite med utmaningar. Just iår ska jag försöka läsa mer världslitteratur och noveller. Det hoppas jag på. Ser fram emot att mötas i skoldebatten på bokmässans community.

Jessica (ord och inga visor) sa...

Jag tycker inte heller att det ena utesluter det andra. Jag svarade på din kommentar i min blogg, tanken är så klart att jag ska hitta bra böcker bland mina hyllvärmare så att allt förhoppningsvis blir vin och inget vatten. :) annars slutar jag läsa boken. Jag har min hyllvärmarutmaning för att komma mig för att läsa böcker som bara samlar damm men som jag VILL läsa. Och tusen och en natt har jag varit sugen så länge på att läsa så jag drog igång en utmaning för att komma mig för med det och få fler att diskutera sagorna med. Men du gör säkert rätt i ett år fritt från utmaningar också, det viktiga är att man gör det som passar en bäst!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...