måndag 31 december 2012

Årets lista 2012: tänkvärd, vacker, tråkig & lärorik

Med några timmar kvar på året kommer den så - ÅRETS LISTA 2012, lika välgörande som alltid.
 
Årets TANKESTÄLLARE: 2012 var året då jag läste många tänkvärda böcker. Jag har exempelvis tänkt en hel del på överlevarna i Syndaflodens år av Margaret Atwood under året. Agaat av Marlene van Niekerk kändes som en stor läsupplevelse när jag läst klart den, men har egentligen inte gett mig mer att fundera på i efterhand, vilket jag nog egentligen tycker är lite märkligt. Det har däremot Doppler av Erlend Loe. Flera gånger har jag tänkt att det skulle göra gott att vara oduktig som Doppler, släppa alla måsten och flytta till skogs. Dygdens glädje av Johan Wennström har jag diskuterat med kollegor och elever flera gånger. Den har något att säga om vår samtid, det är tydligt.  Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran fick mig att klä mig i välsittande (men omodern) klänning och bekväma skor utan klack på mina vänners bröllop, det var en tankeställare i sig. Men den utan tvekan största tankeställaren 2012 var  En tid för mirakel av Karen Thompson Walker. Varje gång jag läser eller hör om hur vi förstör vår planet tänker jag på denna berättelse. Det är som om den gjorde tanken på jordens undergång fattbar och begriplig för mig. Jag känner en nästan fysisk sorg när jag tänker på karaktärerna i berättelsen.

Årets VACKRASTE: Under 2012 läste jag tre riktigt vackra böcker. Tales from outer suburbia av Shaun Tan är så fin att jag blir lycklig av att tänka på den. De små novellerna är kloka och välskrivna, men bilderna och bildspråket gör helheten alldeles, alldeles underbar. Jag älskade ordboksformen i en Liten parlör för älskande av David Levithan där varje ord i uppslagsboken blir en berättelse i sig. Vackrast språk var det emellertid i Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson. Jag tänker att Winterson älskar att skriva. Klokskap förenat med förmågan att skriva måste vara det vackraste av allt. 

Årets TRÅKIGASTE: Tre riktiga bottennapp under året var Elva minuter av Paulo Coelho, Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom och Drottningar i Kungahälla av Selma Lagerlöf. De var så tråkiga att jag inte orkar skriva ett ord till om dem.

Årets MEST LÄRORIKA: I någon mån är varje bok lärorik, såväl skönlitteratur som facklitteratur. Men om jag ska välja en fackbok som påverkat mig mycket under året blir det den svenska bibeln för formativ bedömning i skolan, Bedömning för lärande av Christian Lundahl. Jag har nära nog testat allt han föreslår och tycker att min undervisning blivit bättre och roligare för alla inblandade genom det. Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot där jag lärde mig om HeLa-celler och Aidan Chambers bok om läsning Böcker inom och omkring oss har också gett ny användbar kunskap.

Vill du tänka tillbaka på 2011 också kan du läsa den årslistan här. Nu är det emellertid dags för mig att inmundiga den sedvanliga oxfilén, snittarna och bubblet och fira min dotter som blir två år idag. Gott nytt år allesammans!

2 kommentarer:

Ingerun sa...

Samma!

Anna sa...

Vilken härlig läsning du berättar om. Hoppas på ett gott nytt läsår!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...