lördag 29 december 2012

Varför vara lycklig när du kan vara normal?

Jag läser sällan skönlitteratur med pennan i hand, men att jag gjorde det när jag läste Varför vara lycklig när du kan vara normal? är jag väldigt glad över. Berättelsen har ett vackert språk och är full av tänkvärda citat. En sällsynt klokskap vilar över allt det skrivna, det här är en bok att gå tillbaka till om och om igen.

Boken handlar å ena sidan om Wintersons uppväxt i norra Englands arbetarklasskvarter, hennes uppgörelse med sin adoptivmamma och sökandet efter identitet och kärlek. Å andra sidan är det en berättelse om litteraturens inverkan på våra liv, om att möta livskriser och att hantera vår mänskliga strävan efter lycka och mening. I Jeanette Wintersons berättelse finns något stort och allmänmänskligt som går rakt in i hjärtat, i hennes historia finns det något jag kan lära mig om mig själv.
Hela livet handlar om en ny chans, och så länge vi lever, ända fram till själva slutet, finns det alltid en ny chans.

Skönlitteratur och poesi är doser, mediciner. Vad de läker är den rämna som verkligen tillfogar fantasin.
Förmodligen är vi mindre toleranta mot galenskap nu än under någon annan period i historien. Det finns inget utrymme för den. Och avgörande: det finns ingen tid för den. Att bli galen tar tid. Att bli frisk tar tid.
Varför vara lycklig när du kan vara normal? är en stor läsupplevelse. Tidigare har jag läst The Daylight Gate av Winterson och ser nu fram emot att läsa fler av hennes tidigare verk såsom Fyrväktaren och Stengudar; att Jeanette Winterson är något alldeles extra står klart.


Originaltitel: Why Be Happy When You Could Be Normal
Utgivningsår: 2012 (på svenska)
Förlag: Wahlström & Widstrand
Köp boken, exempelvis hos Bokus eller Adlibris.

2 kommentarer:

Frossa i böcker sa...

Jag skulle så gärna vilja läsa och uppskatta Winterson, men jag har gett upp varje gång jag har försökt. Jag har ändå en bild av henne som mycket sympatisk och titeln är så tilltalande. Det är kanske dags att göra ett nytt försök! :)

Josefin sa...

Ja! Jag tror att du kommer att tycka väldigt mycket om den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...