lördag 17 mars 2012

Det här är allt - Cordelia Kenns kuddbok


Det här är allt är en roman där 19-åriga Cordelia Kenn skriver ner berättelsen om sin ungdom till sin då ännu ofödda dotter. Bokens verkliga författare, Aidan Chambers, är en man van att analysera litteratur, det är tydligt. Förmodligen har han använt alla sina bästa knep när han skrev Cordelia Kenns kuddbok för han lyckas hålla läsaren alert igenom en 850 sidor tjock roman. Allt medan jag läser får jag nya perspektiv på litteratur, poesi och musik; brittisk och japansk kultur; kärlek, sex och relationer.

Cordelia Kenn är den tonåring jag själv önskar att jag var. Hon är intelligent, stark och självständig, vågar ta plats och stå upp för sig själv. Hon skäms inte. Dessutom är hon intresserad av litteratur och musik och belönad med en sällsynt verbal förmåga. Likt många andra bra ungdomsromaner jag läst har den här bokens huvudperson förmågan till självreflektion och kan sätta ord på ungdomens emotionella bergochdalbana.  

Det här är allt är en oändligt fin roman. Små poetiska kvalster (som Cordelia kallar sina poetiska alster) varvas med listor över vackra saker, sådant som gör Cordelia glad, arg eller ledsen. Det finns råd till Cordelias dotter och vackra citat från de Shakespeareverk vår huvudperson tycker om. Allt insprängt i bokens centrala handling som kretsar runt Cordelias upptäckt av den stora kärleken.

Jag vet inte vad som imponerar på mig mest, om det är att Aidan Chambers lyckats fånga en ung kvinnas upplevelser så bra trots att han är man, eller att Chambers lyckas förmedla sin kärlek till litteraturen via Cordelia på ett sätt som är helt f-e-n-o-m-e-n-a-l-t. Boken väcker nyfikenhet och härnäst vill jag veta mer om den japanska författaren Izumi Shikibu och plugga Shakespearecitat, alternativt hitta en husgud att citera vid valda tillfällen.

Vem säger att ungdomsromaner inte är för vuxna? 
6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, vem säger det? ;-) Jag är svag för böcker med litteraturintresserade karaktärer och jag älskar det sättet att bli inspirerad till att läsa ny litteratur. Jag blir faktiskt riktigt nyfiken på den här! Chambers och allt. :-)

bokdivisionen sa...

Åh, jag skulle inte alls vara anonym. Dumma mobil.

Josefin sa...

Ja, litteraturintresserade karaktärer är lite utav en favorit hos mig också. Läs! Du kommer inte bli besviken.

Josefin sa...

Hahaha. Känner igen det där.

Bokdivisionen sa...

Dessutom lyckades jag lägga in fel länkadress till mig! Huvudsaken var iaf att jag ville säga att den lät intressant och jag ska skriva upp den på min lista, nu!

Bookreader sa...

Åh, jag älskar den verkligen! och precis som du sa så blev jag heeelt insnöad på Shakespeare och fick verkligen lust att skriva poesi själv. :) Lika det där med att det är en man som skrivit boken, jag trodde det nästan inte först! Han har verkligen prickat som du sa om en ung kvinnas upplevelser. Kunde verkligen känna igen mig på vissa områden.
Den förändrade mig på ett sätt, verkligen!
Ha dé!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...