fredag 23 augusti 2013

Tåg till Trieste

Temat för årets Bokmässa är Rumänien och som uppvärmning inför mässan har jag läst Tåg till Trieste av den rumänska författaren Domnica Radulescu. Det är läsning som både skakar om och tråkar ut.

Tåg till Trieste handlar om den unga Mona som växer upp i Ceausecus Rumänien. I Bukarest är hon, liksom alla andra, under ständig bevakning av den hemliga polisen Securitate. Ingen verkar veta vem som är vän och vem som är fiende och misstänksamheten tär på dem. Mona möter den stora kärleken i Mihai, men vet inte om han kanske arbetar för polisen som vill fängsla hennes far.

I kärlekshistorien mellan Mona och Mihai synliggörs förtrycket, fattigdomen och orättvisorna i det kommunistiska Rumänien. När Mona flytt landet till USA får vi också se kärleken till hemlandet, vemodet och sorgen i att inte längre kunna leva där man har sina rötter.

Jag tycker mycket om Radulescus sätt att skildra Rumänien. Att hon, liksom Mona, tvingats lämna sitt hemland märks i sättet att skriva, i kärleken och saknaden till det som är hemma. Den berusande kärleken mellan Mona och Mihai är också fint skildrad. Till en början. Slutet av boken skulle jag kunnat vara utan. Lite grand får jag samma känsla som när jag läste Brixton Beach: det är kärleken till hemlandet som gör berättelsen, men att själva handlingen inte riktigt håller ända in i mål, känns konstruerad.

Summa summarum är Tåg till Trieste trevlig läsning och säkerligen en god reskamrat på tåget till Bokmässan. Vad läser du som Bokmässepepp?

Förlag: 2244
Utgivningsår: 2013
Köp den, exempelvis via Bokus eller Adlibris.

4 kommentarer:

Anna sa...

Jag tyckte att delen i Rumänien var fin men sedan tappade det farten. Minns att jag skrev om känslan av att vara bevakad som både smygande och i öppen dager kändes väldigt trovärdigt beskriven. Bara ngn som bott i en angiveristat kan skriva så.

Ingerun sa...

Aj aj blev inte sugen alls på boken.

Josefin sa...

Anna: Håller helt med dig. Briljant början, tråkigt slut.

Ingerun: Ingen bortkastad läsupplevelse, men ingen femma. Vad laddar du upp med inför Bokmässan?

Västmanländskan sa...

Hade också tänkt ladda med den här. Den ligger på sängbordet och väntar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...