måndag 7 mars 2011

Hur blir man en bra förälder?

Det här med barnuppfostran och böcker om det känns väldigt tabu. Lite skämmigt att hålla på med. Det osar sektvarning runt alla metoder där barn ska straffas och belönas och sova på bestämda tider. Mest av allt vill man väl bara vara så där naturligt smart och självklar som förälder. Nu när jag levt med en bebis i två månader kände jag dock paniken komma smygande. Jag saknade något att hålla mig i, något att hjälpa mig i denna stora outforskade ocean som kallas föräldraskap. Herregud, det är en människas framtid vi pratar om! I mammagruppera pratas det om sömnmetoder och man ska ta ställning - är du en sådan här förälder eller en SÅN. Jisses, vem hade kunnat ana att det var så komplicerat att vara förälder. Jag trodde mest att mammor gjorde mellis, hjälpte till med läxorna och blåste bort det onda.

Ett namn figurerar oftare än andra när det handlar om barnuppfostran - den danske psykologen Jesper Juul.  För att tackla min föräldraskapsförvirring  valde jag att läsa Ditt kompetenta barn och tänkte att om jag inte gillar boken, har jag i varje fall allmänbildat mig.

Ditt kompetenta barn är en väldigt intressant bok. Faktiskt det mest intressanta jag läst på mycket länge. Utifrån ett historiskt perspektiv, om synen på barnuppfostran förr och nu och med hjälp av exempel från hans praktik beskriver han hur barnets beteende alltid är en produkt av familjens värderingar och de vuxnas beteende, vi är alla en del av ett större sammanhang. Juul skriver om att ta barnet på allvar och hans stil är rättfram och rakt på sak. Det finns inga genvägar eller universallösningar i Juuls bok, men jag lär mig om mig själv, känner igen mina elever och funderar över Lottens framtid medan jag läser. Om vi som föräldrar inte tar oss själva på allvar, vårdar vår självkänsla, så kommer vi inte heller kunna ge självkänsla till vårt barn, menar Juul.

Så här i efterhand skäms jag inte ett dugg över att ha läst Ditt kompetenta barn, jag känner mig allmänbildad och kanske lite säkrare i föräldrarollen dessutom. Inte dumt alls.

1 kommentar:

Lingonhjärta sa...

Sitter precis här och funderat på hur jag ska få tag på denna och har precis skickat min syster på uppdraget. Nu har jag inga barn än men det planeras så tänka börja i tid med att läsa barnuppfostringsböcker. Kan inte bestämma mig om jag är knäpp som redan vill läsa den eller om jag bara har framförhållning hehe. Har i alla fall hört otroligt bra saker om boken :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...