söndag 23 juni 2013

Sommarlov

Jag har packat bilen (hyrbilen då, alltså för någon egen äger jag rakt inte) full med  böcker, barn och hund och flyttat till stugan i skogen. Tystnaden och doften av mossa är berusande. Nu får vi väl se om det blir några böcker lästa, eller om jag mest sugs in i SvD:s korsord och uppslukas av bärplockning. Tillbaka här är jag igen i augusti. Till dess: ha en riktigt skön sommar!

onsdag 12 juni 2013

En avslutning, fyra böcker och en återkomst



Sedan sist: Det har varit studentutspring och skolavslutning. Jag har sagt hejdå till fina elever, blivit avtackad på nuvarande jobbet i innerstan och hälsats välkommen tillbaka till gamla jobbet i förorten. Alltsammans har gått i bokens tecken. Jodå. Boken är den nya blomsterkvasten.

Av svensklärarkollegorna fick jag Ramqvists Alltings början, vilken utan tvivel blir höstläsning på pendeltåget när jag fått distans till året på Södra Latin och vill se på skolan med Ramqvists ögon. Av skolledningen fick jag också en bok som tack för året som gått, Den sista safarin av Deon Meyer, en spänningsroman som verkar vara väldigt långt ifrån bra. Men jag tänker givetvis att det är tanken som räknas. På nygamla jobbet i förorten får alla en sommarbok, så även jag (eftersom jag slugt nog besökte skolan dagen för bokutdelningen). Jag valde Innan floden tar oss av Helena Thorfinn. Sist men inte minst fick jag Presidentens hustru av en av mina elever (tack rara BokNea) och den är jag så sugen på att den får bli en av de första semesterböckerna jag tar mig an.

Så var det alltså med en avslutning, fyra böcker och en återkomst.

torsdag 6 juni 2013

Aaaahhhh!


Aaahhhh! Betygen är satta, sista lektionen hållen. Förflyttat mig från ARBETSKAOS till långsamliv och naturen har exploderat i färgprakt. Runt hörnet väntar ÅTTA veckors semester. (Och, JA, vi har arbetat in den långa ledigheten med 45 timmars arbetsvecka resten av året, så ge mig inte den där blicken).

Nu ska jag knappa in en beställning sommarböcker och mentalt förbereda mig på lediga dagar i skogen och tystnaden.

Glad nationaldag! (Eller vad man säger.)

måndag 3 juni 2013

De introvertas revansch

Om du var tvungen att spendera två veckor helt ensam eller alltid omgiven av bekanta, vilket skulle du välja?

Hur du svarar vittnar om huruvida du är extrovert eller introvert. De flesta av oss vet nog redan hur det står till med den saken, men också att extraversion anses vara det önskvärda i vår kultur. Att vara social, pratsam och framåt står liksom högre i kurs än ensamhetssökande och att vara tystlåten.

Men! Till fellow introverta måste jag nu tipsa om Svd:s artikel i söndagens kulturdel, där två nya fackböcker ger oss introverta en (lågmäld) revansch: Tyst. De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns av Susan Cain och Linus Jonkmans Introvert. Den tysta revolutionen. Kanske något för hängmattan i sommar? För, ve, du är väl inte en sån som väljer ständig social samvaro före tystnaden och ensamheten?

PS: Kolla in Susan Cain på TED Talks, vettja:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...