måndag 29 april 2013

Ryssar är såna som gillar björkar


Om man får tro Olga Grjasnowa, eller kanske egentligen Anton Tjechov, är ryssar såna som gillar björkar. Min egen, visserligen ganska ringa, erfarenhet är dock att ryssar är såna som gillar småkakor, pälsmössor och Stieg Larsson. 

Det kan emellertid kvitta hur det är ställt med stereotypt gillande, boken Ryssar är såna som gillar björkar är en läsvärd berättelse hur som helst.

Grjasnowa är född i Azerbajdzjan, men har också växt upp i Tyskland och bott i Israel. Hon är alltså på många sätt lik huvudpersonen i romanen, Maria som delar samma levnadsöde. Grjasnowa hävdar emellertid bestämt att Maria är en fiktiv person.

Det finns flera lager i berättelsen om Maria. På ett plan handlar berättelsen om sorg och skuld, att förlora någon man älskar och känna att det kanske hade funnits något att göra för att förhindra det. På ett annat plan handlar berättelsen om identitet, språklig såväl som kulturell, och hur identiteten blir tydlig utanför den egna gruppen. Huvudpersonen är tolk och en språklig kameleont som rör sig i olika miljöer, hon lyssnar och analyserar språkbruk och reflekterar över språkens värde i olika sammanhang.

Berättelsen är fragmentarisk, blandar nutid och dåtid. När boken är slut kan jag skönja hela väven som utgör den kronologiska berättelsen, den om en ung kvinnas förvirrade sökande efter sig själv och uppgörelse med det förflutna. Marias värld är inte svartvit, istället är både karaktärer och miljöer dynamiska, föränderliga. Handlingen drivs inte sällan framåt av en sparsmakad dialog där mycket sägs mellan raderna.

Jag förstår att den här boken fått blandade recensioner. Det är ingen bladvändare. Däremot är detta en berättelse som ger mycket att tänka på, speciellt när det gäller världsmedborgarens språkliga identitet. Baksidestexten sammanfattar Ryssar är såna som gillar björkar som en utvandrarroman, invandrarroman, samtidsroman och precis det tycker jag att den är.

Du kan lyssna på boken som radioföljetong via P1. Kolla in!

PS: Inga My Little Ponies kom till skada vid fotograferingen.

Förlag: Weyler
Utgivningsår: 2013
Köp den, exempelvis via Bokus eller Adlibris.

söndag 28 april 2013

TÄVLA!

Tre fina exemplar av Förr eller senare exploderar jag lottas ut till er som lämnat boktips på Bokmässans Community. Tävlingen pågår april ut. Du har väl lämnat ditt bidrag?

lördag 27 april 2013

Slottet av is

Vad skulle du göra om du hittade en hemlig hissknapp i huset där du bor? 

Slottet av is är en berättelse som tar mig tillbaka till tiden då böcker verkligen var en entrébiljett till en magisk värld. Precis som jag som åttaåring lät gränsen mellan saga och verklighet vara flytande och döpte ett eget hemligt, magiskt träd till Salikon (hämtat ur Astrid Lindgrens Allrakäraste syster), kan jag inte låta bli att se efter om det finns en dold hissknapp i min hiss, precis som det gör i Minna och Los hus i Slottet av is.

Kasteviks berättelse är en riktig saga från början till slut. Vid sidan om syskonen Minna och Lo finns det plats för en alltför nyckfull pappa, en snäll men trött mamma, ett hemligt rike, en extramormor, en drake, ett cirkussällskap, en elak härskare och förstås - en profetia.

Slottet av is är, vid sidan om ett äventyr, också en berättelse om vanliga föräldrar som sviker sina barn, hur Minna och Los mamma och pappa inte alltid är adekvata föräldrar.
På morgnarna när jag vaknar så hör jag med en gång vilket humör pappa är på. Om han sjunger i duschen eller spelar klassisk musik i vardagsrummet är det ingen fara. /.../ De andra dagarna vaknar jag och så vet jag bara. Jag märker det på mammas rörelser i köket och på Los lek. Jag känner det för att det inte är nån som skrattar och för att alla smyger runt i lägenheten och aktar sig för att göra fel.
Jag tycker mycket om språket i berättelsen. Svårare, ålderdomliga ord som kanalje blandas med enkelt talspråk och det finns en förklarande ton som månar om läsaren utan att det känns som att jag blir skriven på näsan.

Boken är illustrerad av Jonna Björnstjerna och jag tycker särskilt mycket om krusidullerna som ramar in varje kapitelstart.

Sist vill jag säga att jag tycker att Janina Kastevik är så himla cool (vilket också gjort att jag lite grand dragit mig för att skriva den här recensionen. Jag vet ju att hon känner starkt för illa formulerade barnboksrecensioner).  Du följer väl hennes fina blogg Bläddra! Bläddra!? När jag blir stor, eller åtminstone cool, ska jag också bli jurist och författare.

Ålder: 9-12
Förlag: Bonnier Carlsen (recensionsexemplar)
Utgivningsår: 2013
Köp den, exempelvis via Bokus eller Adlibris.

torsdag 25 april 2013

Tjuvarnas stad

I S:t Petersburg sträckläste jag Tjuvarnas stad (2008) av David Benioff, en berättelse som utspelar sig under Belägringen av Leningrad, under den tuffa vintern 1942. Under belägringen var svälten fruktansvärd och närmre en miljon människor dog. Tyskarna såväl som den egna regimen plågade folket, och Piter, staden, var det folket kämpade för. I alla fall är det så Benioff beskriver det.
Huvudperson i romanen är sjuttonåriga Lev som när han ertappas med att ha stulit från en död soldat  får i uppdrag att hitta ett dussin ägg till överstens bröllop mot att få behålla sitt liv. Tillsammans med desertören Kolja söker han genom staden och bortom tyskarnas frontlinjer för att finna den värdefulla varan. Kylan och hungern är allestädes närvarande och i en stad där varenda trädbit eldats upp och maten för länge sedan tagit slut verkar ägg omöjligt att finna.

Tjuvarnas stad är framförallt en roman om vänskap. Personporträtten av Kolja och Lev stannar kvar efter att boken är slut. Att läsa romanen där den utspelade sig var starkt. Jag kunde visualisera svältens offer uppradade på den isklädda floden Neva, se Vinterpalatset och kyrkorna täckta av kamouflagenät för att inte synas vid ett flyganfall, kände igen gatunamn och områden. Jag var DÄR, 1942. Boken väckte frågor och jag tog nyfiket reda på mer om Sovjettiden, Krestyfängelset och Röda armén

Tack för det fenomenala boktipset Sara, Västmanländskan och Tant Blå! Det här med bokturism gav sannerligen mersmak.

tisdag 23 april 2013

Världsbokdagen!

Idag är det Världsbokdagen och det firar jag med att lyssna på litterära samtal på Kulturhuset ikväll tillsammans med Johanna.

Dessvärre har det svenska engagemanget för Världsbokdagen under åren varit ungefär lika dammigt som UNESCOs Världsbokslogga, men låt det inte stoppa dig. Hur firar du idag?

måndag 22 april 2013

Det är dags att skära ner och göra slut


När, hur och varför konsumerar du sociala medier? Min egen konsumtion av twitter, flickr, facebook och bloggar har jag på senare tid haft möjligheten att reflektera och förfasas över.

Kanske har du märkt att jag inte bloggat så mycket på sistone. Först var det påsk, jag for till fjälls och levde utan dator en vecka. Istället åkte jag skidor, åt ohemula mängder godis och spelade spel med min familj. Hade emellertid telefonen med och var inte riktigt nedkopplad, bara avkopplad, även om jag snickrade blogginlägg i tanken. For strax därefter till Ryssland och använde inget internet och inga sociala medier alls. Jag repeterar: inget twitter, inget flickr, inget bloggläsande, inget facebook under fyra dagar. Fyra dagar kan förstås verka som en parentes, en försumbar tid. Men! DET VAR OTROLIGT SKÖNT. Jag rekommenderar alla att prova.

När det inte gick att använda telefonen märkte jag hur ofta jag annars gjorde det. Hur fingrarna sökte sig till det vanliga mönstret. Hur hjärnan formulerade twitterinlägg som skulle skrivas. Jag vet att det låter klyschigt och eländigt, men när möjligheten till social medier inte fanns var livet som före de smarta telefonernas tid och jag kände mig kreativ för första gången på länge. Tid frigjordes, tankar fick plats. När jag sedan, likt en missbrukare ihärdigt och med darrande fingrar, knappade mig igenom mejlskörden, twitterflödet och blogginläggen jag missat dag fem när gratis wifi uppenbarade sig på Burger King i S:t Petersburg förstod jag: det är dags att skära ner på sociala medier.

Jag har överkonsumerat digital kommunikation. Som med allt som engagerar finns risken att uppslukas, ätas upp, och jag har varit uppslukad. Nu ämnar jag göra slut med facebook och plocka bort appar från min smartphone. Tillgången ska strypas, missbrukaren bli ren.

Så, istället för att hänga med i den litterära diskussionen, skoldebatten och mina vänners förehavanden på internet har jag planterat lavendel, lekplatshängt och promenerat i solsken. (Jag har gjort tråkiga saker också såsom att tvätta, städa och tjata, men det låter inte lika kul, så det får stå inom parentes). Det är äntligen VÅR. Läst mycket bra har jag också gjort: Janina Kasteviks fenomenala Slottet av is, exempelvis, och en hel drös annat: Ryssar är såna som gillar björkar, Fågelbarn, Människoätande människor i Märsta, Tjuvarnas marknad, Aura och Krönika om förebådat dödsfall, till exempel. Dem berättar jag mer om en annan gång.

Note to self: Less is more.

söndag 21 april 2013

Ska vi leka hen, hen, chicken?

Mina briljanta elever i årskurs tre håller muntliga anföranden om normer och värderingar just nu. Ett tal handlade om kärnfamiljen. För att luckra upp stereotypen om mamma, pappa, barn hoppades eleven att framtidens barn istället skulle leka hen, hen, chicken. Fenomenalt formulerat, inte sant?

lördag 20 april 2013

Löneförmån: Tranströmer

Att arbeta på en skola med anor har sina fördelar. Igår delades Tranströmer-stidendiet ut till en lovande skribent på Södra Latins gymnasium. Givetvis var Tranströmer själv på plats. Likt en rockstjärna vinkande han till en ivrigt applåderande publik medan han gjorde entré. Själva prisutdelningen hann jag emellertid inte se, eftersom nationella proven i svenska kallade (64 av 96 muntliga anföranden klara 0 av 96 uppsatser rättade för den som vill hålla räkningen). Men Tranströmer satte onekligen lite stjärnglans på min fredag.

torsdag 18 april 2013

tisdag 16 april 2013

S:t Petersburg med litterära glasögon

Efter fem dagar med bovetegröt, tsarskatter, lökkupoler, rysk balett, Sovjetrester och Dostojevskij är jag så hemma igen från mitt äventyr i S:t Petersburg. Mest fascinerande var kanske att S:t Petersburg verkar ha en gumma i varje hörn (på museum, i butiker, på gatorna). Mina litterära höjdpunkter på resan var emellertid följande:

1. Dom Knigi
I det Art Nouveau-inspirerade Singerhuset på huvudgatan Nevskij Prospekt finns bokhandeln Dom Knigi, böckernas hus. Så väldigt fint var det. Här drack jag århundradets godaste varma choklad med kanel och apelsin och köpte Anna Karenina på ryska. Dessutom fann jag festliga bokmärken och diverse affischer från Sovjettiden. En matryoshka fick givetvis också följa med hem. Servicen var usel på sant ryskt manér.



2. Dostojevskijs kvarter
Dostojevskijmuseet inrymt i en av författarens forna lägenheter fick jag se autentiska Dostojevskijprylar och lyssna på guidning i en gigantisk telefonlur. Fascinerades av hur Dostojevskijs hustru Anna vigde sitt liv åt att stenografera och renskriva hans manus. Lärde mig också att Dostojevskij ska ha varit väldigt barnkär och spenderat så mycket tid han kunde med sina barn och att han alltid hade te varmt i samovaren. På museet köpte jag vykort med bilder från adresserna i Brott och straff och kvarteren i stadsdelen Sennaja där boken utspelar sig hann jag också få en flukt av. Så vitt jag kunde se var gatorna idag inte fullt så full av prostitureade och kriminella som under Dostojevskijs tid, men väl av ryska gummor och syrade grönsaker.

3. Bokbutik på hjul
På ett av stadens torg stod en bokbutik på hjul där böcker reades ut för 50 rubel (ca 12 kronor). Allt från klassiker, barnböcker och körkortsguide för kvinnor stod att finna. Uppfriskande var att spekulanterna inte liknade den svenska kulturtanten vi annars kunde misstänka finna i en dito svensk bokbutik. Här fann jag istället en uppfriskande blandning av muskulösa män i täckjacka, ungdomar i jeans och - förstås - gummor i sjal. När får Stockholm sin första bokbutik på hjul, tro?

onsdag 10 april 2013

до свидания!

 
Nu bär det av till Tjuvarnas stad, tillika Raskolnikovs och Anna Kareninas hemstad, S:t Petersburg. Med skräckblandad förtjusning ser jag fram emot fem dagar i Rysslands andra stad och hoppas på att få känna Dostojevskijs ande sväva över staden. Håll tummarna för promenadvänligt finväder. Do svidánija!

tisdag 9 april 2013

Bjussa på ett boktips - vinn en bok

Bra pedagoger behöver bra litteratur. Om du bjuder på ett boktips (skönlitteratur eller facklitteratur) i gruppen Litteratur för lärare på Bokmässans community under april är du med i utlottningen av ett exemplar av den hyllade boken Förr eller senare exploderar jag av John Green. Tre böcker lottas ut! Läs gärna mer om boken här om du inte känner till den sedan tidigare.
Klicketiklick - Vilket är ditt bästa boktips?

PS: Du behöver inte vara lärare för lämna ett boktips. Och du - tipsa gärna andra om  tävlingen.

Veckans boktips för lärare: Som bloggambassadör för Bokmässan 2013 har jag fokus på litteratur för lärare. Varje vecka delar jag med mig av mina bästa tips i något som jag kallar Veckans boktips för lärare här, på min lärarblogg  Samtal mellan två lärare eller i gruppen Litteratur för lärare på Bokmässans community. Vill du se fler boktips ska du klicka dig vidare dit. Är du inte medlem i Bokmässans community blir du det på mindre än en minut genom att registrera dig här.

måndag 8 april 2013

Istället för Google Reader


Eftersom Google Reader ska sluta att fungera i juli har jag sonderat terrängen för att finna en ny rss-läsare där jag kan samla bloggar jag läser. Jag har provat Bloglovin, Feedly och NewsBlur. Här följer en sammanställning av styrkor och svagheter med de olika läsarna:

Newsblur

NewsBlur i din dator

+ Kan se bloggen i originalutförande, så som bloggaren velat att jag ska se den. Det finns också tre andra vyer att välja bland.
+ Enkelt att mata fram olästa inlägg.
+ Det finns flera avancerade inställningar att göra, såsom att välja vilka bloggar som är prioriterade, hur snabbt ett inlägg ska markeras som läst, eller att markera taggar du gillar.
+ Både ett webbaserat verktyg och en mobilapp.
+ Lätt att göra mappar, såsom bokbloggar eller skolbloggar i mitt fall. Foldrarna syns även i mobilappen.

NewsBlur som app

- NewsBlur har bara menyer på engelska.
- Att dela ett inlägg du gillat till twitter är enkelt, men dessvärre inte lika smidig delning till andra sociala medier.
- Läsaren buggar emellanåt, exempelvis händer det ingenting när man trycker på vissa knappar.
- Än så länge är NewsBlur gratis. Det verkar emellertid som att verktyget ska kosta runt 200 kronor om året hädanefter på grund av högt användartryck efter Google Readers försvinnande.

 

 

Bloglovin

Bloglovin i din dator















Bloglovin som app


+  Både ett webbaserat verktyg och en mobilapp.
+ Menyer på svenska
+ Enkelt att mata fram olästa inlägg.

- Du ser text och bild i Bloglovins gränssnitt, inte med bloggens bakgrunder och menyer tillgängliga mer än i en liten miniatyr till vänster om inlägget och såvida du inte klickar dig vidare.
- Reklam omgärdar själva läsaren.
- Bara en vy tillgänglig - svårt att få översikt.
- Kan inte dela inlägg via sociala medier i själva läsaren. Bara "gilla" inlägget hos Bloglovin.

 

 

Feedly

Feedly i din dator

 

 

 

 

 

 

Feedly som app
+ Både ett webbaserat verktyg och en mobilapp.
+ Enkelt få översikt över och att mata fram olästa inlägg.
+ Mobilappen snygg och lättnavigerad. Den bästa av de tre testade.
+ Enkelt att dela ett inlägg via andra sociala medier som twitter och facebook.
+ När du installerar läsaren på din dator får du en liten direktknapp som alltid är synlig bredvid adressrutan i Firefox eller Safari.

- På datorn ser du text och bild i Feedlys gränssnitt, inte med bloggens bakgrunder och menyer tillgängliga såvida du inte klickar dig vidare.
- Feedly har bara menyer på engelska.




 





Slutsats

Jag skulle helst av allt vilja se bloggen i dess originalutförande i min rss-läsare som standard. I Feedly och Bloglovin ser du text och bild, men i rss-läsarens gränssnitt, inte med bloggens bakgrunder och menyer tillgängliga. Såvida du inte klickar dig vidare, förstås. Jag skulle också vilja läsa bloggar i datorn och mobilen med samma verktyg.

Först verkade NewsBlur verkar vara det bästa verktyget för mig. Bloglovin må vara svenskt och lättanvänt, men reklamen stör mig och likaså att inte kunna länka vidare till andra sociala medier. Efter en veckas aktiv användning av både Bloglovin, Feedly och NewsBlur vinner emellertid Feedly.

Feedly i din dator - Cards View
Jag är svag för direktknappen i webbläsaren, den snygga mobilappen och det överskådliga gränssnittet när jag läser bloggar på dator, Cards View (se bild). Att kunna länka vidare till andra sociala medier, spara till senare och favoritmarkera enkelt gör också Feedly till en vinnare.

Medan Newsblur i längden kändes omständligt, och inte särskilt visuellt tilltalande och Bloglovin alltför enkelt, gav Feedly översikt och bokbloggarläslust. Kanske kan jag leva med att jag måste klicka mig vidare för att se blogginlägget i originalutförande.

Hur kommer du läsa blogginlägg framöver?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...