måndag 22 oktober 2012

Augustprisnomineringarna 2012

Modern fattigdom, krig i Uganda, klassamhället, Pol Pot, förintelse och mytologi, ungefär så kan man sammanfatta tematiken i årets augustprisnomineringar som tillkännagivits idag. Bland annat gick det att läsa om i DN och på Augustprisets egen hemsida.

Jag kan konstatera att jag i år inte läst en enda av de nominerade, varken bland vuxen- eller ungdomslitteraturen. Jag har emellertid sett Stridsbergs pjäs Medealand på Elverket med Noomi Rapace i huvudrollen och den var fenomenalt bra. Jag hejar väl på den då. Modern fattigdom och annat elände är ändå inte riktigt min favoritlitteratur.


söndag 21 oktober 2012

Vilken läsplatta ska jag välja?

Jag behöver en läsplatta! Det finns en poäng med e-böcker, allt annat är ljug har jag märkt. Ibland vill jag kunna låna en e-bok smidigt från biblioteket och med en bra läsplatta kan jag göra anteckningar och slå upp svåra ord medan jag läser, framförallt när jag läser på engelska. Månadens bokcirkelbok är The Daylight Gate av Jeanette Winterson. Efter hårt och ivrigt arbete med lexikon bredvid boken kände jag att jag är redo för läsplattan nu. Med lite tur kanske jag med en läsplatta blir motiverad att läsa mer på engelska också.

Nu återstår emellertid frågan: Vilken läsplatta ska jag välja? Det verkar vara en djungel där ute.

söndag 14 oktober 2012

Grattis Mo Yan!

Nobelpriset i litteratur år 2012 tilldelades den kinesiske författaren Mo Yan ”som med hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid”. Jag har förhandsbokat Ximen Nao och hans sju liv och hoppas på en litterär upplevelse utöver det vanliga.

Priset ifrågasätts på sina håll som vanligt och jag väljer att tänka att det är härligt att Akademien vågar stå för att de tycker Mo Yans författarskap är riktigt bra. Det verkar krävas större mod att hylla än att ifrågasätta i våra dagar.

lördag 13 oktober 2012

En tid för mirakel

 
I En tid för mirakel skriven av Karen Thompson Walker stannar jordens rotation av och dygnen blir längre och längre. De första förändringarna är små, men långsamt ändras världen runt elvaåriga Julia som är bokens huvudperson; fåglar dör, strandade valar flyter upp på Kaliforniens stränder och fler och fler människor känner yrsel och tappar balansen. Katastrofen är tyst, tvetydig och långsamt framskridande.

söndag 7 oktober 2012

Läspepp

Jag är så otroligt lässugen. Läspepp! 

Ville bara säga det. Hej då.

torsdag 4 oktober 2012

Nobelpriskuriosa jag lärt mig av Kristina Lugn

Kristina Lugn, vilken fantastisk kvinna! Med oväntad humor berättade Lugn om Akademiens arbete och om Nobelpriset i litteratur på Nobelmuseum i onsdags, dit jag var bjuden i egenskap av svensklärare (ett yrke vilket Lugn hyllade, för övrigt). Följande lärde jag mig:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...