fredag 27 april 2012

Verklig lycka

Psykologifröken fröjdas!

Läser Martin Seligman, och inser att han ska bli min guru, min mentor, mitt hopp i havet av psykisk ohälsa. Seligman och den forskningstrend han startat är fjärran från enkla självhjälpsböcker och det grottande i psykisk sjukdom som tidigare härskat inom psykologin.

Jag tror på mänskligheten när jag läser Seligman, det är fa---mig härligt det.

Huset där humlorna bor


Så fick jag då en Booked-bok till slut. En barnbok visserligen, men ändå. En Booked-bok. Halleluja!

När jag var nio hade jag just på riktigt upptäckt böckernas magiska värld och Maria Gripes böcker. Älskade då och fortfarande hennes berättelser där det övernaturliga och sagans värld går hand i hand med verklighet och vardag. Det är lite samma känsla jag får när jag läser Stefan Castas bok barnbok Huset där humlorna bor och det vilar en magisk melankoli över berättelsen som jag verkligen tycker om.

Boken handlar om Myra Johanna som stöter på Sverker, eller Humlekungen, en man som förvarar tusentals humlor i sin källare och som hoppas kunna bygga ett jättebo åt humlorna där han bor. Berättelsen går att läsa på flera plan och kan också ses som den om en väldigt ensam flicka som har svårt att skilja saga från sanning, samtidigt som den belyser udda vänskap, integritet och utanförskap. Genom humlornas perspektiv belyser boken vackert årstidernas gång och det finns en fin kärlek till naturen i berättelsen.

Nu är jag ju närmre trettiotre och har ingen riktig aning om hur en nioåring upplever Huset där humlorna bor. Jag känner ett par stycken nioåringar och försöker fundera över hur de skulle uppleva boken om de får chansen. En tanke jag har är att de är allt bra mycket klipskare än jag trott om de läser boken och förstår det underliggande temat, men det är de kanske?

Hur dagens kids tar sig an lågmäld melankoli och de mörka teckningarna i boken kan jag bara gissa. För egen del är jag väldigt förtjust i just detta. Jag är så förtjust i bilderna att jag lite i smyg önskar att fler romaner vore illustrerade, faktiskt. Att läsa barnböcker gav mersmak, känns gott att jag har min dotter att skylla mitt barnboksläsande på. Huset där humlorna bor skulle jag med glädje läsa för henne om jag får chansen när hon är nio.



torsdag 26 april 2012

Munken som sålde sin Ferrari


Psykologifröken i mig fascineras oerhört av tankens kraft och vikten av att vårda sitt mentala välmående så väl som sitt fysiska. I psykologiundervisningen låter jag också eleverna pröva på och kritiskt granska olika självhjälpsböcker och försöker läsa några då och då, för att hänga med på vad som skrivs.

Robin Sharmas Munken som sålde sin Ferrari är en av de verkliga storsäljarna inom personlig utveckling och har lästs världen över. Den är snillrikt uppbyggd som ett samtal mellan den forne stjärnadvokaten Julian som vill dela med sig av sina lärdomar från sitt nya liv som munk till den tidigare kollegan John. John representerar den vanliga stressade nutidsmänniskan och Julian den upplysta, fridfulla och välmående människa Sharma menar att vi kan bli. Om vi vill.

Berättelsen ger läsaren konkreta verktyg till personlig utveckling och förenar västerländsk tänkande med österländsk filosofi på ett spännande sätt. Kognitiva strategier och mindfulnesss som jag känner igen från modern KBT och den positiva psykologin, varvas med meditationsövningar och visdomsord från olika delar av världen.

Munken som sålde sin Ferrari är en spännande liten bok som ger mycket att begrunda och av uppläsaren Stefan Sauks inlevelse att döma var han lika intresserad av boken som jag. Jag tror att jag måste läsa den igen.

tisdag 24 april 2012

Havsmannen


Jag tillhör en av de (ytterst få) som inte tyckte om Den vindunderliga kärlekens historia och lite grand ryckte jag nog på axlarna när Carl-Johan Vallgren hamnade i fokus med sin nya bok Havsmannen. Men, på något vis, hade jag plötsligt ändå boken i min hand och suget efter att läsa den. Kanske var det så att det snygga omslaget fick mig på fall.

Havsmannen var en läsupplevelse. Romanens bärande tanke är den att vi kan gå över eld för dem vi älskar, vilket femtonåriga Nella personifierar i boken. Hon och i synnerhet hennes lillebror Robert mobbas svårt av skolans plågoande Gerard, en pojke som inte bara ungdomarna fruktar, utan även de vuxna. Gerard är en pojke som misshandlar, torterar och trakasserar och han bryter så många regler och normer att hans omvärld inte vet hur de ska hantera honom. 

Nella och Roberts föräldrar är inga adekvata vuxna, det finns ingen som riktigt ser dem, och när Gerard hotar att skada Robert hamnar Nella mitt i hans skottlinje. Mitt i allt detta möter Nella ett havsväsen som inte liknar något hon tidigare sett. Eller jo, kanske en sjöjungfru.

Havsmannen är en roman om samhällets oförmåga att ge hjälp åt dem som behöver den, om syskonkärlek och att vara tonåring med en vuxens ansvar. Ett märkligt sagoväsen utgör kontrasten till den hårda värld som huvudpersonerna möter och det är briljant i all sin märklighet.


måndag 23 april 2012

Världsbokdagen

Jag firar Världsbokdag med läskväll (i sängen!), te och morotskaka. Så kan man också göra, förstår du. Först ska jag läsa ut Stefan Castas barnbok Huset där humlorna bor, sedan kanske jag förlustar mig med Dygdens glädje av Johan Wennström. Glad Världsbokdag!


Oduktig som Doppler


Vi for till fjälls över påsk mannen, barnet, hunden och jag. Sex timmars bilfärd enkel resa. Jag ville introducera ljudboken på resan för min man och valde med stor omsorg ut Erlend Loes Doppler till reskamrat. Maken är ljudboksskeptiker, det var viktigt att få det rätt och Doppler uppfyllde följande kriterier:
  1.  Den är kort (4 timmar och 37 minuter lång). Det är realistiskt att hinna lyssna klart på resans totala tolv timmar. Jag ville inte ha restlyssning kvar att göra efteråt, det skulle maken aldrig orka med och allt hade varit förgäves.
  2. Doppler sades vara rolig, lättsam. Känns lagom som gemensam semesterbok, jag ville ju inte ha en kafkaesque stämning på resan.
  3. En resa i Norrland och Lennart Jähkel som uppläsare kändes som en gjuten kombo. Hittade en annan bok jag var intresserad av först med Leif Pagrotsky som uppläsare. Ni förstår ju själv. Det funkar inte.
Väl hemma igen kan jag konstatera att Doppler var en fin reskamrat, en filosofisk liten bok om att sluta upp med att vara så förbaskat duktig, släppa taget om konsumtionssamhället och flytta till skogs, vilket är precis vad bokens huvudperson Doppler beslutat sig för att göra. Lite sötsyrlig samhällskritik fanns det gott om i berättelsen och jag skrattade högt flera gånger. Jag kom på mig själv med att tänka att jag inte heller borde vara så förbaskat duktig och gjorde faktiskt flera saker riktigt oduktigt på semestern, så som att inte bädda sängen, inte blogga och inte skicka vykort. På något vis är ju det i sig en gott betyg till Doppler som jag nog kommer få anledning att gå tillbaka till i tanken fler gånger.

Vad tyckte du om Doppler?

lördag 21 april 2012

En grönkrispig vårmix

Det har varit Editträff och vi har pratat om Alla mina vänner är superhjältar och druckit rödvin som sig bör. Lisa bjussade på boktips från en ovanligt snygg bokhög, en grönkrispig vårmix. Klicketicklick, två redan beställda.

/Älskarnyaböcker_79

fredag 20 april 2012

Bokmingel med Gilla

Jag blev inbjuden till bokmingel på södercaféet Louie Louie av Gilla böcker i veckan. Det utlovades vin, snittar samt författarfägring och, oh indeed, visst blev det så. Det bjöds bland annat på cabernet sauvignon och högläsning av Sara Ohlsson och Calle Brunell. Fint!

Uppfylld av kulturmys, givande samtal om viktigheter som Game of Thrones och mingelteknik trippade jag hem i vårkvällen med en bokpåse Gilla-skatter och kände mig väldigt tillfreds med det mesta.

Tack Anna & Ada för en trevlig kväll och finfin bokpåse!

måndag 9 april 2012

Påsklov!


Ja, medan de flesta av er nu njuter av sluttampen på påskledigheten har mitt påsklov knappt ens börjat. Nu tar jag mina chokladpraliner, Havsmannen, Ett annat sätt att vara ung och Ett dockhem med mig och far till fjälls. Det lär inte bli mycket bloggat eller läst, men jag ska samla fräknar, vara bland snö och krama på människor jag tycker om och det ska bli hiskeligt härligt. Glad påsk!

söndag 8 april 2012

Bokus, köptipsen och socialrealismen

På Bokus får du tips om litteratur baserade på hur andra som varit intresserade av samma bok som du har handlat. Jag har märkt att det är intressant att se vad som kommer upp. Inte så mycket för köptipsets skull som för den lilla glimten av socialrealism.

För att visa vad jag menar tänkte jag att ni skulle få kolla in köptipsen som kom upp när jag undersökte boken Smart och lat som det skrevs om i senaste numret av Modern Psykologi (Jag vet inte riktigt om jag ska skratta, gråta eller bara omfamna verkligheten så den ser ut):

De som köpt "Smart och lat : stressdoktorns bästa råd till alla tokstressade" har även köpt:

Finn din inre styrka (pocket)

Finn din inre styrka

Sanna Ehdin (pocket)
49:-
Själ och kropp : rörelse för psykiskt välbefinnande (inbunden)

Själ och kropp : rörelse för psykiskt välbefinnande

Jill Taube, Åsa Ottosson (inbunden)
159:-
Maximera din pension (häftad)

Maximera din pension

Nils Bacos (häftad)
206:-
Tagga ner! : lagom bra föräldrar är bäst (inbunden)

Tagga ner! : lagom bra föräldrar är bäst

Malin Alfvén, Kristina Hofsten (inbunden)
165:-

lördag 7 april 2012

Rödby - Puttgarden

Jag har sagt det förut; jag är svag för det danska. På bokrean köpte jag den lilla boken Rödby - Puttgarden av Helle Helle för en spottstyver och fin läsning var det.

Helle skriver i samma anda som Hemingway och hon har kallats en av Danmarks största prosaister. Vi lär känna karaktärerna i Rödby - Puttgarden genom deras agerande, inte genom deras tankar. Berättelsen är ett nedslag i en större kontext, där läsaren själv får skapa sig helheten. Fragmentariskt är det, men inte på samma sätt som landsmannen Pia Juuls berättelse Mordet på Halland.

Huvudpersonen i berättelsen är en ung kvinna som heter Jane. Till en början vet vi inte mer om henne än att hon bor hos sin något äldre syster och just hoppat av sina akademiska studier för att börja jobba på färjorna mellan Rödby och Puttgarden. Efterhand växer bilden av Jane, hennes syster Tine och deras mamma och berättelsen blir ett stycke socialrealism i närheten av färjelägret och parfymdoften på m/s Danmark.

Jag är svag för det fragmentariska, det karga. Jag kan ångra att jag inte läste boken på danska, det hade varit fint (översättningen var lite sisådär, med en hel del uppenbara slarvfel). Tycker du om att läsa mellan raderna kommer du att bli belönad när du läser Helle Helles roman. Annars är det nog bäst att låta bli.

fredag 6 april 2012

Jag är med i senaste numret av Vi Läser

Veckans påskpyssel: Jag är med i senaste numret av Vi Läser. Text, ingen bild. Kan du hitta mig, tro?

torsdag 5 april 2012

Plötsligt händer det. Inte.

Efter tre tappra försök att få en Booked-bok lyckades jag erövra en. Trodde jag. I säkert två timmar levde jag med villfarelsen att just JAG skulle få ett nummer av tidningen OM.
"Nya tidningen OM:s mål är att vara det enda livsstilsmagasinet du behöver. Vassa reportage blandas med mode, skönhet, sex, inspiration, design, krog och reseberättelser. Visionen med OM har varit att kombinera det ”glossiga” med hög kvalitet. Dessutom jobbar redaktionen mycket med facebook, twitter och sin sajt, där de erbjuder intressant extramaterial på www.ommagazine.se som släpps i samband med första numret."
Men, sedan kom mejlet med texten:
Hej,
Du var en av dem som ville läsa nya, glossiga magasinet OM:s första nummer. Tyvärr var andra Bookedvänner snabbare och de 150 läsexemplaren gick fort åt.
Men snart släpper vi nya intressanta titlar. Lycka till då!
Tröttsamt, det är vad det är.

/Jagärintebitter.

onsdag 4 april 2012

Skolans bokcirkel har valt sin första bok


Skolans bokcirkel har haft sin första träff. Två tappra elever, fyra lärare, en bibliotekarie och en SYV dök upp. Efter en rafflande omröstning mellan prisbelönta böcker som Den gamle och havet och Pojkarna vann till slut Per Nilssons Ett annat sätt att vara ung. Ser fram emot fika och ivrig diskussion om ett par veckor.

tisdag 3 april 2012

Vem behöver jökel och strata?

Jag brukar inte ha mer än max ett fel på orddelen på högskoleprovet, men i år fick jökel och strata mig på fall. Det är givetvis ingen slump att båda orden hör hemma i det naturvetenskapliga fältet, inte min domän det där. Hur klarar du dig? Testa här.

måndag 2 april 2012

Alla mina vänner är superhjältar


Månadens Editbok är den lilla fina Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman. Efter två pendeltågsresor till och från jobbet var den rara berättelsen om Tom och hans superhjältevänner slut. Boken är lika mycket ett kartotek över kavata och otippade superhjältar som berättelsen om Tom som vill bli synlig för sin fru, Perfektionisten. Perfektionisten har nämligen blivit hypnotiserad av sin ex-pojkvän Hypno och nu tror hon att Tom inte finns längre, att han lämnat henne.

Härmapan, Humörsvängaren, Inverteraren och (min personliga favorit) Madame Görrentallteftersom är bara några av alla superhjältar vi möter i boken och Toms tappra försök att nå fram till sin fru gör boken läsvärd bara det. Det här är feelgood så som jag vill ha det och jag undrar om inte jag har en och annan superhjälte runt mig jag också. Läs!

söndag 1 april 2012

EFTERLYSNING!

En fin vän till mig söker med ljus och lykta efter Eric Harrisons bok Meditation på 5 minuter. Hon vill ha den så mycket att hon ämnar stjäla den från biblioteket om hon inte får tag på den. Är det någon som har ett exemplar till salu? Jag vill ju inte att min vän ska bli tjuv, liksom.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...