torsdag 27 januari 2011

Slututvärdering: ljudbok

Jo, jag har ju gett mig in på det här med ljudböcker. Hade hört att det var praktiskt med en bebis. Nu har jag experimenterat - före bebis och med bebis. Jag tror inte att ljudböcker är min grej. Eller: jag VET att ljudböcker inte är min grej. Inte som huvudsaklig källa till litteratur i varje fall. Jag tror att ljudboken kan ha sina fördelar, även för mig. Men, det är något med multitaskinggrejen som bara gör mig stressad. Att hänga med bebis och lyssna på bok samtidigt funkar inte för mig. Att promenera med bok i öronen tycker jag är hemskt. Om bebis sover vill jag hellre läsa i en vanlig bok, än lyssna på den.

Det är mer avkopplande att läsa har jag märkt. När jag lyssnar svävar tankarna iväg på annat, jag börjar fixa med ditt och datt och vips så är jag borta från ljudboken. Och jag gillar text. Ord. Att suga på fina formuleringar i egen takt, slippa störa mig på konstiga uttal i ljudböckerna, jag vill se hur ord stavas. Jag är ju ändå svensklärare för guds skull! Film och tv-serier är däremot oerhört kompatibla med bebis, men film och tv-serie är ju inte litteratur. Jag kan tänka mig ljudbok nästa gång jag lägger julpussel eller målar om ladan i sommarstugan, men till dess: Hej igen fina pocketbok, jag har saknat dig!

PS: Medan jag skrev detta inlägg har jag lyssnat på Anna Gavaldas Lyckan är en sällsam fågel och givetvis helt tappat begreppet om handlingen för att jag pysslat med annat.

onsdag 26 januari 2011

Böcker att längta efter


Jag längtar efter två böcker väldigt mycket just nu: Murakamis 1Q84 (första romanen) och Det stora huset av Nicole Krauss. Bara tanken på att 1Q84  ska komma i flera delar är fint. Flera tjocka, suggestiva härliga Murakamiromaner. Och Nicole Krauss bok ska handla om hur det förflutna påverkar vårt nu (älskar!), allt förpackat i fin New York-miljö. Klickeliklick, bevakning gjord. Nu återstår bara väntan.

söndag 23 januari 2011

Editträff

En decimerad editskara träffades på Telefonplan för att diskutera Främlingen i huset över champinjonsoppa (dock långt ifrån vattnig som i boken) och bärpaj. Det blev en intressant diskussion runt bokens slut, synen på huvudpersonen och tankar runt om det verkligen spökade på Hundred's Hall eller inte. En bra bokcirkelbok, helt enkelt.

Ny bok på temat lättsamt-och-i-pocketformat-smidigt-att-ha-med-på-resa utsågs. Nu ska vi kasta oss över Var är Jane Eyre? För egen del blir utmaningen att hinna läsa med en bebis att ta hand om. Boken vi valt finns inte som ljudbok. Håll tummarna för långa sömnperioder och utebliven kolik.

måndag 10 januari 2011

Bebis har koll på litteratur

Bebis har fattat galoppen: "Flitigt läsa gör dig klok, därför läs varenda bok".  Ska bara lära sig att fixera blicken först, sen kör vi.

Tack fina Linda för outfiten!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...