onsdag 29 december 2010

Främlingen i huset

I nästan 16 timmar har jag lyssnat på Sarah Waters bok Främlingen i huset (The Little Stranger). Boken utspelar sig under efterkrigstid på godset Hundreds Hall där familjen Ayres, Caroline, Roderick och deras mamma, verkar vara förföljda av något eller någon som vill dem illa. Är de hemskheter som händer i huset ett utslag av psykisk sjukdom eller är huset besatt av en ond ande? Vår huvudperson, doktor Faraday, dras in i familjens angelägenheter och mystiken tätnar. Märkliga brännmärken, oförklarlig eld, telefoner som ringer utan att något samtal registrerats - ett hus som verkar vilja sina ägare illa. Eller?

Nu när jag ska summera mina intryck av boken märker jag att det är svårare att göra det när jag lyssnat än när jag läst på vanligt sätt. Att lyssna på en bok är för mig verkligen en helt annan upplevelse. När man lyssnar på en bok får man någons tolkning av boken på köpet, i tonläge och tempo hos den som läser. Jag tror kanske att jag tolkat boken annorlunda om jag läst den själv.

Karaktärerna är verkligt intressanta i Främlingen i huset. De fyra huvudpersonerna Dr Faraday, Caroline, Roderick och Mrs Ayres är komplexa karaktärer. Det finns sidor hos dem som jag uppskattar och som är mindre älskvärda. En del av komplexiteten försvinner dock i uppläsandet, där uppläsaren ger röst åt karaktärerna och liksom serverar en mer färdig bild av hur de är, inbillar jag mig.

Att lyssna gör berättelsen språkligt stympad, tycker jag. Jag uppskattar inte språket på samma sätt när jag lyssnar. Fokus blir på handlingen, snarare än HUR den förmedlas. Tycker också, vilket jag skrivit om tidigare, att det är besvärligt att inte se hur namn och platser stavas.

Är det då skit med ljudböcker för fru Hellman? Nej, ljudboken har inte satt sin sista potatis i det hellmanska hemmet. När man ska konsumera en gotisk roman i brittisk miljö är det förträffligt trevligt med en man med brittisk accent som rullar på r:en när han ska imitera Mrs Ayres överklassdialekt och som går upp i falsett när han ska servera bilden av hur upprörd hushållerskan Betty är. Likaså har det visat sig mycket trevligt att pussla och sticka medan man lyssnar. Och det verkliga skälet till att börja med ljudböcker, att kunna lyssna medan man umgås med en bebis, har jag ju inte haft möjlighet att utvärdera än.

Främlingen i huset är en spännande roman med intressanta karaktärer och härlig brittisk miljö. En klassisk spökhistoria i rätt omgivning, med knarrande trappor på ett dragigt gods med stängda rum och låsta dörrar. Mycket hög mysfaktor på Främlingen i huset, helt klart läsvärd. Avslutningsvis vill jag också säga att ljudböcker och vanliga böcker inte är samma sak. Båda kan emellertid vara bra och tillfället och önskad upplevelse får styra.

tisdag 28 december 2010

Nya ord 2010

Språkrådet har publicerat nyordlistan för 2010. Älskar nya ord! Personligen har jag fejsbookat som en galning hela året, laddat ner flera appar till min iPhone, äcklats av köttklister, diskuterat stupstockspolitik med mina vänner och sett på när min man ångerröstade på valdagen. Fin tillökning detta år, indeed, och jag känner mig väldigt 2010.

söndag 26 december 2010

Ljudboksöversikt



cd-ljudbok
mp3-ljudbok
digital, nedladdad ljudbok via sajten Bokus eller eBokus
eLiB
streamad ljudbok via Stockholms stadsbibliotek
Antal böcker tillgängliga
35 830 st (Bokus.se 26/12 2010)
1487 st (eBokus och Bokus.se 26/12 2010)
790 st (26/12 2010)
Kan spelas i dator
Ja
Ja
Ja
Kan spelas i iPhone
Går att lägga in i din iPhone via dator och iTunes.
Kan laddas ner direkt till din iPhone.
Nej
Kan spelas i cd-spelare (bil)
Ja
Går att bränna ut som cd om så önskas.
Nej
Pris
Omkring 250 kr
Omkring 150 kr
Gratis
Tillgänglighet
Köps i butik.
Köps och laddas ner direkt till telefon eller dator.
Streamas direkt till dator.
Övrigt
Om du inte använder cd-spelare är det klumpigt att lägga in i dator. Du måste hålla koll på var du är i boken.
Du måste hålla koll på var du är i boken.
Ljudbokspelaren håller koll på var du är i boken (även om du byter dator). Lånetid 28 dagar.

fredag 24 december 2010

JUL

Hoppas att tomten kommer med hårda och läsvänliga klappar till er.  

God jul allesammans!

onsdag 22 december 2010

Pussel + ljudbok = kärlek

Har snart lyssnat på halva Främlingen i huset medan jag lagt årets julpussel och ätit pepparkakor. Mycket trevlig kombo. Här kommer en summering runt ljudboksupplevelsen så här långt:

För det första: Mycket bra bok. Lågt berättartempo till en början, småputtrig brittisk landsbygd och en herrgård med några intressanta karaktärer. Sedan accelererar spänningen, människoöden vävs samman och det börjar hända märkliga saker. Nu är det riktigt kusligt.

För det andra: Ljudboken har inte gjort mig galen (än). Jag hör inte röster efter att jag stängt av och jag har ännu inte börjat tänka på mig själv i tredje person. Detta har fått mig till att reflektera över mina tidigare ljudboksupplevelser. Den enda ljudbok jag faktiskt lyssnat mig igenom före denna lyssnade jag på för några år sedan medan jag körde 120 mil norrut och lyssnandet var minst sagt kompakt och sammanhängande. Kanske inte konstigt att jag blev lite småknäpp.

För det tredje: Jag lyssnar på engelska och uppläsaren är en brittisk kändis som heter Simon Vance. Han har tydligen läst in massor av böcker och jag kan förstå att han är poppis. Vance har väldigt behaglig röst och varierar den på ett trevligt sätt för att markera olika karaktärers röster i dialoger. Trivsamt!

MEN, det är ovant att lyssna istället för att läsa på vanligt sätt. Det kan ju kännas lite som fusk att lyssna på en bok, men på sätt och vis tycker jag att det är mer krävande. Jag märker att jag är väldigt ovan vid att koncentrera mig på en talad berättelse. Tycker att det är frustrerande att inte veta hur namn och platser stavas och märker att jag nog i vanliga fall bygger upp minnet kring berättelsen på visuella intryck. Nu känner jag mig lite handikappad. Jag klarar inte heller av att störas och har märkt att jag hör ganska dåligt.

So far so good. Med ljudbok kan man pussla och läsa samtidigt, det är ganska mäktigt iallafall.

tisdag 21 december 2010

eLiB vs. cd-ljudbok 1-0

Halva gårdagen spenderade jag i soffan med att lyssna på Lee Childs Dollar via eLiB. Ett ganska märkligt val av ljudbok kan tyckas, så här i efterhand. Jag gillar inte deckare så särdeles. Och jag gillar inte översatta amerikanska böcker. Jag vet faktiskt inte varför jag valde just den. Dessutom hade uppläsaren lite av en göteborgsk accent och det är ju inte heller min favvoaccent. Det gör ju valet än mer märkligt. Överlag kan man fråga sig vad Freud hade sagt om valet, men jag misstänker att svaret inte hade varit smickrande, så jag rotar inte mer i det.

Själva e-ljudbokslyssnadet gick i varje fall bra. Jag fick ladda ner en uppdatering av min Flash-spelare, men sedan flöt det på fint. Jag bytte dator vid ett tillfälle och eLiB klarade ändå utmärkt av att hålla koll på hur långt jag kommit i min bok. Det tyckte jag var bra. Märkte också att ljudboken kan vara hemmafruns ultimata sällskap. Medan jag kokte rödkål lyssnade jag på hur den före detta militärpolisen Jack Reacher blev häktad misstänkt för ett mord han inte begått. Vad är det om inte krydda i vardagen?

Under dagen kom cd-ljudboken, och tillika månadens Editbok, The Little Stranger jag beställt via Bokus och jag spenderade sisådär en timme med att mata in 13 cd-skivor i datorn så att jag ska kunna lyssna via iTunes. Verkligen inte smidigt alls. Imorgon tänkte jag dock spola Jack Reacher och börja lyssna på Främlingen i huset istället. Griljera skinka, steka köttbullar och avnjuta brittisk spänning. Det blir bra det.

söndag 19 december 2010

Ljudboksäventyret

Ja, det här med ljudböcker är inte helt enkelt. Den stora frågan är väl var man vill vara medan man lyssnar, vilken teknik man har tillgång till och hur snabbt man vill komma åt sin ljudbok när man väl fått för sig att man vill lyssna. Om man nu tvunget ska lyssna på böcker överhuvudtaget.

Jag har tänkt mig att jag ska lyssna på böcker hemma i soffan och på sikt även på resande fot i min iPhone eller i bilen. Jag äger ingen cd-spelare, men väl en dator och en iPad som skulle kunna funka som potentiella ljudboksuppläsare utöver min iPhone, tänker jag. För mig är det också viktigt att jag snabbt kan komma åt ljudboken jag vill lyssna på. Jag är lat. Jag vill inte behöva lämna soffan för att komma åt en ny bok.

Min bibblokompis Bea tipsade om att biblioteket har ljudböcker att låna ut via nätet. Dessa kan man bland annat hitta via eLiB - stadsbibliotekets e-ljudböcker som strömmas via dator. Dessa kan dock inte spelas i iPhone och iPad (än). Har gjort ett första test att strömma via dator och det var smidigt. Allt som behövs är ett lånekort med pinkod, sedan är det klappat och klart. Men då kan man lyssna på ljudboken i datorn och ingen annanstans.

Sedan går det ju att köpa ljudböcker i bokhandeln, men de är ganska dyra (200-300 kr) och utbudet är sådär. Mest är det deckare som säljs som ljudböcker, verkar det som. Köper man en ljudbok i affären är det i form av cd-skivor, vilket jag personligen tycker känns onödigt klumpigt. Och det sämsta av allt: man måste lämna soffan och bege sig ut i verkligheten för att få sin bok. Jag har tidigare också nämnt appen eBokus till iPhone där man laddar ner filen till telefonen. Priset något mer humant (50-200 kr), men då går det bara att lyssna via iPhone eller iPad. Nedladdningen går däremot blixtsnabbt och man behöver inte gå någonstans.

Under julen kommer jag förmodligen ha möjlighet att utvärdera alla tre lösningarna (ljudbok på cd, strömmad ljudbok via bibblan och e-ljudbok via eBokus). Vi får se vilken lösning som vinner, men jag lägger en slant på strömmad ljudbok via bibblan. Gratis är ju som bekant gott.

lördag 18 december 2010

Barnböcker

En bra sak med att det snart kommer en bebis hem till oss är alla fina barnböcker som ska läsas. Det är ju helt underbart med barnböcker. Förmodligen är man en smula ond om man inte tycker om barnböcker, oavsett om man gillar barn eller ej.

Somliga barnböcker är förstås rena nostalgitrippen (det bästa knarket!) och andra är bara så finurliga/vackert illustrerade/roliga/intressanta. Och det bästa med dem: de går snabbt att läsa ut. Det är böcker i min smak det. Och man kan aldrig börja läsa för tidigt för sitt barn, sa skolbibliotekarien till mig innan jag gick på jullov.

Av fina kollegor har jag fått de här två böckerna Den skimrande barnkammarboken och Små flickor och stora och jag storgillar dem redan. Nu återstår bara att se om mitt lilla barn också kommer att göra det, men spädisar har inte så mycket att sätta emot tycker jag det verkar som. Indoktrineringen börjar nu.

torsdag 16 december 2010

eBokus

Jag ska börja med ljudböcker, det ska bli min nya grej. Genom att lyssna på ljudböcker hoppas jag kunna tackla det faktum att jag förlorat min läslust. Dessutom så har jag hört från säkra källor att ljudböcker är kalasbra att ha när man ska vara hemma med en bebis, och det ska ju jag. MEN, jag tycker att det är omodernt med cd-skivor och har inte fattat riktigt hur ljudböckerna ska nå mina öron på ett smidigt sätt. Idag hittade jag lösningen - eBokus. Detta är en alldeles jättefin och superpraktisk app till min iPhone. Appen är gratis och böckerna billigare att ladda ner än att köpa. Jag har laddat ner och är redo.

Nu återstår bara att se om ljudböckerna kommer att göra mig galen. Den ringa erfarenhet jag har av dem var att jag liksom började tänka som om jag levde i en roman. Bland annat ser jag på mig själv i tredje person som hon ett tag efter att jag lyssnat på en ljudbok. Kanske är jag extremt mottaglig för auditiva media.  Men, men, vi får se. Jag ser fram emot mina kommande ljudboksupplevelser med spänning.

onsdag 8 december 2010

Editträff

Fina Edits har träffats över nödcannelloni och sju sorters kakor hemma hos mig. Kanske var vi mer oense än någonsin, både i diskussionen runt böckerna vi läst och böckerna vi skulle läsa. Spännande! Outtalade, korthuggna Mordet på Halland var ingen storfavorit bland de andra. Träffens tipsare hade valt skräcktema (Rättning: gotiska romaner), men omröstningen blev jämn och andraboken blev valfri. Vår förstabok blev emellertid Främlingen i huset av Sarah Waters. Som andrabok beslöts det att vi fick välja en av följande: Pretty Monsters av Kelly Link, Damen under isen av Sarah Singleton eller Mörkrets väg av Michael Cox. För egen del satsar jag på monsterboken och Waters bok är beställd som ljudbok. På engelska. Ska bli väldigt intressant att se hur jag tar mig an det.

onsdag 1 december 2010

Jullov

Jag kostar på mig ett tidigt jullov från mitt bloggskrivande. Det är ju ändå december, och framförallt har jag ingen läslust. Har slaskat ner mig i tv-serier och vill bli matad med lättsmält visuell underhållning. Jag återkommer när jag blivit som folk igen och nya böcker har erövrats.

God jul!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...