onsdag 31 mars 2010

Hallonbåtsflyktingen, del 2

Hallonbåtsflyktingen är nu utläst och det känns skönt, vi nådde aldrig fram till varandra. Absurditeterna eskalerade och huvudpersonen mördade, blev paranoid och åkte i fängelse. På slutet kom det en sensmoral som sa att Sverige var ett falskt folkhem och att Finland inte var så dumt trots allt. Det blev för mycket för mig. Av allt.

Efter att ha läst ut Hallonbåtsflyktingen kan jag konstatera att finsk humor inte är min grej. Frågan är om humor i bokform är min grej överhuvudtaget. Kalla mig kultursnobb, förtorkad och humorbefriad, men jag kan inte minnas en enda rolig bok jag läst. Många gillar Populärmusik från Vittula, och den var väl småputtrig och så, men rolig? Hm, kanske. Nä, kolla in barnprogrammet Kartonghuset i svt:s arkiv. Det är kul på riktigt. Nästa bok jag läser ska vara totalt humorbefriad; det är bäst så.

http://knuff.se/isbn/9789173372206

tisdag 30 mars 2010

fladdrig vs. mumsig

Min pappa har ett härligt ord för att känna sig lite småtjock, så som man känner sig efter jul när man lagt på sig några kilo för mycket. Pappa kallar det "att vara lite mumsig". Det tycker jag är fint. Idag använde mina elever ett annat ord för samma sak, men de kallade det "att vara fladdrig". Gamla hederliga adjektiv med ny betydelse, men vilket är bäst? Svårt val, indeed. Rösta gärna här intill, vet jag.

Rena rama medeltiden!

Har dragit igång ett nytt bokprojekt på temat medeltiden med mina elever idag och känner mig helt såld på denna dramatiska epok och har vältrat mig i medeltidslitteratur ett par veckor före projektet. Medeltiden rymmer spännande miljöer som borgar, kloster och slott och berättelserna har ofta inslag av antingen hövisk, smäktande kärlek eller dramatiska strider och riddare. Medeltiden är långt ifrån tråkig och grå i litteraturens värld. Bara betänkt hur fanatasylitteraturen inte sällan skapat världar med samhällsstruktur och miljöer som liknar de medeltida.

Förutom de obligatoriska medeltidsberättelserna Tristan och Isolde, Decamerone, Gunnlaug Ormtungas saga och Tusen och en natt kan eleverna denna gång välja bland nyskriven litteratur som utspelar sig under medeltiden. Två som jag skulle vilja lyfta fram bland dessa är Brännmärkt (2007) av Catharina Ingelman-Sundberg och Månskensvargen (2009) av Elvira Birgitta Holm.

Månskensvargen är en skatt, tycker jag. Med ett rappt och poetiskt språk målar Elvira Birgitta Holm upp världsbilden för femtonåriga Ylva som är en av få som överlever pesten i 1300-talets Värmland. Ylvas strävan att överleva trots förlamande uppgivenhet, ensamhet och saknad kantar berättelsen. Det är smutsigt, fult och hårt och samtidigt vackert och levande i Holms medeltida värld. Riktigt intressant blir kontrasten mellan den vidskepliga Ylva och den före detta munken Mikael som hon träffar. Berättelsen rymmer många dimensioner, men framförallt tycker jag om äventyret som den bjuder på. Jag sträckläste Månskensvargen och ser fram emot en uppföljare.

I Brännmärkt får vi följa Anne Persdotter som förlorar allt hon äger, inklusive man och barn, och vi får se hur hon försöker skapa sig ett nytt liv i ett medeltida Stockholm. Storyn är egentligen ganska banal, men också spännande och jag tycker om att jag får en bild av Stockholm och livet här på 1300-talet. Catharina Ingelman-Sundberg har gjort noggranna efterforskningar om medeltida liv och jag lär mig nya begrepp som "järtecken" och "portkona", men ofta får jag känslan av att Ingelman-Sundberg är mer historiker än författare och att karaktären Anne nog egentligen inte hade levt särskilt länge i det verkliga medeltidsstockholm. Det är helt enkelt lite väl tillrättalagt. Men, jag blir sugen på att lära mig mer om medeltiden i Stockholm när jag läser boken och det är ju inte så dumt.


Några fler bra medeltidsberättelser att sätta tänderna i:

Vägen till Jerusalem
av Jan Guillou
Klostrets gåta
av Mary Hoffman
Över näktergalens golv av Lian Hearn
Dagbok Murasaki Shikibu

måndag 29 mars 2010

Bästa stockholmsskildringen

Stockholms stadsbibliotek har en omröstning på sin hemsida där man kan få rösta fram bästa stockholmsskildringen genom tiderna bland romaner, låttexter och serier. Jag vacklar mellan att välja Mina drömmars stad, Doktor Glas eller Stockholm i mitt hjärta. Vill ju göra ett lagom creddigt och välgenomtänkt val, det är viktigt. Ska Rocky, Sakta vi går genom stan eller Milleniumtrilogin få din röst? Rösta här!

Jag har placerat min blogg i Södermalmbloggkartan.se!

söndag 28 mars 2010

Hallonbåtsflyktingen, del 1


I bokcirkeln Edit läser vi Hallonbåtsflyktingen (2009) av Miika Nousiainen. Huvudpersonen Mikko är en svensk man instängd i en finsk mans kropp och han vill inget hellre än att bli svensk. Hans längtan tar sig ganska drastiska uttryck, så som att han åker till Thailand med avlyssningsapparatur för ett par hundratusen för att kunna avlyssna vanliga svenska familjer på semester. Det är meningen att det ska vara roligt, men när Mikko också stjäl nycklarna från familjerna i Thailand för att kunna fira en riktig svensk jul hemma hos dem nästa år de åker bort fick jag nog. Det är bara sorgligt och inte alls kul; killen är allvarligt störd och deprimerad. Dessutom blir jag oerhört sugen på hallonbåtar varje gång jag plockar fram boken.

Men bokomslaget är tjusigt, det måste också räknas.

Förnämt

Jag var i Finland för några veckor sedan för att besöka ett par finska skolor. På en av skolorna använde rektorn ordet förnäm i betydelsen av utmärkt kvalitet. Det tyckte jag var härligt. Något av det riktigt fina med vår östsvenska dialekt är ju just hur orden ibland kan ha konserverat en äldre betydelse. När använde du ordet förnäm senast? Det förnämaste med att ha en en egen blogg är att jag får lov att skriva om precis just sådana här saker.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...